Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanbieding rapport "Vlinders in Den Helder en omgeving"

Datum nieuwsfeit: 22-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

persberichten

Persbericht Milieudienst

Datum: 20 juli 1999

Op donderdag 22 juli a.s. krijgt wethouder Milieu mw. E.J. Vos-Brandjes het rapport "Vlinders in Den Helder en omgeving" aangeboden.

Dat zal om 10.30 uur gebeuren in de kleurrijke en natuurvriendelijke berm tegenover de rotonde aan de Marsdiepstraat in Den Helder.

Op verzoek van de gemeente Den Helder hebben leden van de KNNV afdeling Den Helder e.o., de heren dr. K. Kaag, R. van Huygevoort en B. Möhlmann dit rapport geschreven. Dit rapport is gebaseerd op een vlinderonderzoek dat in 1998 door 18 deskundige vrijwilligers is gedaan.

Samenvatting van het rapport

In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de dagvlinderwaarnemingen die in 1998 zijn verzameld voor het vlinderonderzoek van Vlinderwerkgroep van de KNNV afdeling Den Helder e.o. Het vlinderonderzoek kent twee onderzoekslijnen: verspreidingsonderzoek en dagvlindermonitoring.

In het verspreidingsonderzoek wordt gewerkt aan een gebiedsdekkende inventarisatie van het werkgebied op basis van km-hokken. Als werkgebied wordt voorlopig het gebied aangehouden tot het Zwanenwater/Schagen in het zuiden en Van Ewijcksluis/Schagen in het oosten. Dit gebied omvat ca. 185 km-hokken. Sinds 1990 zijn 18 van deze hokken goed onderzocht en zijn uit 51 andere waarnemingen bekend. Uit de resterende km-hokken zijn geen recente waarnemingen bekend. Deze hokken liggen vooral in het landelijk gebied en zullen de komende jaren meer aandacht krijgen. In 1998 werden uit 31 km-hokken 617 exemplaren van 23 soorten dagvlinders gemeld.

In 1998 waren er 10 dagvlindermonitoringsroutes in Den Helder, voornamelijk gelegen in "gemeentelijk groen". In de Grafelijkheidsduinen werd een route geteld om de ontwikkeling van de populatie Kommavlinders te kunnen volgen. Door het matige, en vooral onvoorspelbare, weer, zijn de monitoringsroutes weinig geteld. Hierdoor en door de nog korte periodes sinds de start van het monitoringsonderzoek, is het niet mogelijk conclusies over de ontwikkeling van de vlinderstand te trekken. In totaal werden op de routes 914 exemplaren van 19 soorten dagvlinders geteld.

Concluderend kan gezegd worden dat 1998, wat betreft het aantal soorten dagvlinders dat gezien werd, een goed jaar was. Er werden niet minder dan 25 soorten dagvlinders waargenomen. De Oranje luzernevlinder was nieuw voor het gebied en brengt het totaal aantal dagvlindersoorten dat sinds medio 1980 is gezien op 27.

Als we kijken naar de aantallen die van de verschillende soorten werden waargenomen, was 1998 niet echt een bijzonder jaar. Toch moet daar niet al te dramatisch over gedaan worden. Weliswaar waren de aantallen dagvlinders voor de meeste (niet alle) soorten fors lager dan in 1997, maar ze waren redelijk vergelijkbaar met de aantallen in 1996 (althans in de zomerperiode). De aantallen leken in 1998 vooral heel laag, omdat een aantal vrij opvallende "tuinsoorten" in 1998 vrij slecht gevlogen heeft (o.a. Dagpauwoog en Atalanta).


Laatste verandering: juli 20, 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie