Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Volkswagen brengt eerste drie-liter diesel-auto ter wereld

Datum nieuwsfeit: 22-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

De Volkswagen 3 liter-Lupo

(22 Juli 1999)

PERSBERICHT:

Het is zover: Volkswagen brengt de eerste drie-liter productie-auto ter wereld op de markt, de 3 liter-Lupo. Aan de buitenzijde is hij op het eerste gezicht praktisch identiek aan de bekende Lupo, maar toch begint hiermee een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de automobiel. De 3 liter-Lupo neemt - zoals zijn naam al zegt - genoegen met minder dan drie liter dieselolie per 100 kilometer. Toch is het een volwaardige auto: met vier zitplaatsen, met volwassen prestaties, met een hoog comfort, en met alle veiligheidsdetails waarover een moderne auto moet beschikken.

De 3 liter-Lupo is de zuinigste productie-auto ter wereld - en de milieuvriendelijkste: een laag verbruik betekent ook lage emissies. Deze Lupo is de intelligentste manier om individueel mobiel te zijn. En met volop rijplezier: verschijning, acceleratie, topsnelheid, besturing, rijeigenschappen, bediening en uitrusting zijn van een hoog niveau. De 3 liter-Lupo is in elk opzicht een volwaardige auto, maar dan wel een met bijzonder lage brandstofkosten. En daarvan heeft de bestuurder elke dag plezier: besparen zonder nadelen.

Voor het sensationele verbruik van slechts 2,99 1/100 km volgens de 93/1 16/EGS 1-norm trokken de Volkswagen-ingenieurs alle registers van de modernste autotechniek open. De 3 liter-Lupo wordt aangedreven voor een volledig nieuwe 1,2 liter driecilinder TDI-motor, met een vermogen van 45 kW/61 pk. Deze is gecombineerd met een nieuwe directe versnellingsbak en met een stop-start-systeem. De 3 liter-Lupo beschikt over een in talrijke details nieuw ontwikkeld onderstel, met vele lichtmetalen componenten. En hij beschikt over een eveneens verregaand nieuwe, bijzonder lichte, maar toch solide en veilige carrosserie met een lagere luchtweerstand.

Ten opzichte van de even krachtige Lupo SDI met 1,7 liter atmosferische, direct ingespoten dieselmotor van 44 kW/60 pk (die overigens reeds officieel was erkend als een van de weinige 5-liter auto's) daalt het verbruik bij de 3 liter-Lupo met 1,4 1/100 km - dat wil zeggen: met nogmaals ruim 30 procent.
De reductie van de rijweerstanden heeft hierin een aandeel van circa 20 procent, het lagere gewicht zorgt voor een reductie van nogmaals 20 procent. Bij dit sensationeel lage verbruik speelt de motor in combinatie met de directe versnellingsbak en stop-start-systeem de hoofdrol: de aandrijving zorgt met 60 procent voor het leeuwendeel van de verbruiksreductie.

Het principe van de Turbodiesel met Directe Inspuiting (TDI), waarbij het Volkswagen-concern een van de pioniers was, is in de 3 liter-Lupo tot een nieuw hoogtepunt gebracht. Directe inspuiting, pompverstuiver-systeem, laadluchtkoeler, uitlaatgasturbo met variabele turbinegeometrie, maar ook talrijke maatregelen voor reductie van de interne motorwrijving verhogen het rendement tot circa 40 procent - dat is wereldwijd toonaangevend op het gebied van personenautomotoren. Een balansas dempt de sterkere motortrillingen die kenmerkend zijn voor een driecilindermotor ten opzichte van een viercilinder. Een voor- en een hoofd-katalysator, alsmede uitlaatgasterugvoer houden de emissies van schadelijke uitlaatgassen op het allerlaagste niveau.

Al even sensationeel als de motor is de directe versnellingsbak. Elektronisch intelligent combineert hij het comfort van een automaat, met het plezier van een sportieve Tiptronic, en het hoge rendement van een normale handgeschakelde vijfversnellingsbak. In de 'Economy'-stand voorkomt het stop-start-systeem onnodig draaien van de motor bij stilstaande auto. Bovendien ontkoppelt hij automatisch bij gas-loslaten, zodat de auto met stationair draaiende motor uitrolt.

Talrijke elementen van het onderstel zijn bij de 3 liter-Lupo gemaakt van lichtmetaal in plaats van staal. Dit geldt ook voor de carrosserie: portieren, motorklep, achterklep en spatschermen zijn vervaardigd uit aluminium; het binnendeel van de achterklep zelfs uit het nog lichtere magnesium. Het ledig gewicht daalde met 152 kg tot 803 kg. Speciale banden op gesmede lichtmetalen velgen (155/65 R 14) reduceren bovendien de rolweerstand.

Ten opzichte van de standaard Lupo verraden kleinere luchtinlaten voor de koellucht, verder naar onderen doorgetrokken dorpels, spoilers bij de achterwielen, de nagenoeg vlakke bodemplaat en de aan de bovenzijde verlengde achterklep de uitgebreide aandacht voor aërodynamische details. De CW-waarde daalde van 0,32 naar 0,29; een recordwaarde in deze kleine klasse. De dragende onderbouw is verzinkt en eveneens qua gewicht geoptimaliseerd. Volkswagen geeft ook op de drie-liter-Lupo twaalfjaar garantie tegen doorroesten van binnenuit.

Wat betreft torsiestijfheid, maar vooral op veiligheidsgebied bereikt de 3 liter-Lupo dezelfde toonaangevende waarden als het basismodel. De standaarduitrusting omvat full-size airbags voor bestuurder en voorpassagier, open hoofdsteunen op alle vier de zitplaatsen, gordelspanners, spankrachtbegrenzers, en flankbescherming in de portieren. Zij-airbags zijn in voorbereiding.

Ook wat betreft de uitvoering van het interieur is de 3 liter-Lupo alles behalve een karige micro-auto: de lichtmetalen portieren voelen solide aan, ze vallen met een stevige 'kloenk' in het slot. De stoelen zijn met dezelfde hoogwaardige stof bekleed, als die van de nobelste Lupo. Het vlot gestileerde instrumentenpaneel omvat naast snelheidsmeter, toerenteller, tankinhoudsmeter en klok, ook een boordcomputer - die ook het actuele en het gemiddelde verbruik toont. Bijzonder fraai is het sportief-elegante driespaaks stuurwiel met aangenaam dikke, zachte krans. De kern hiervan is een opvallend lichte magnesium ring.

Met de 3 liter-Lupo speelt Volkswagen in op de uitdagingen van het volgende millennium. Hij zou trendsetter kunnen worden voor kopers die bewust kiezen voor verantwoorde, individuele mobiliteit - en die genieten van de innovatieve techniek. Kopers die tegelijkertijd een auto zoeken die volwaardig is op het gebied van interieurruimte, prestaties, comfort en vooral veiligheid.

Daarnaast biedt hij rijplezier zonder schuldgevoel: niet alleen met de topsnelheid van 165 km/h en de acceleratie van 0-100 km/h in 14,5 sec., maar ook met zijn bijlage toeren reeds krachtige motor, met zijn royale uitrusting, en zelfs bij het tanken. Het verbruik zal na de inrij- en kennismakingsperiode in de praktijk variëren tussen 2,5 en 3,5 1/100 km. De 34-liter tank maakt daarmee een actieradius van meer dan 1000 kilometer mogelijk! Honderd kilometer rijden kost bij de huidige dieselolieprijs zo'n vieren een halve gulden - oftewel ruim een gulden per inzittende!

Voor automobilisten die het milieu een warm hart toedragen is niet alleen het lage verbruik en de geringe emissies van belang, maar ook de 'balans' over het gehele autoleven. Het totale energieverbruik is slechts half zo hoog als bij een vergelijkbare conventionele auto; daarmee wordt ook de C02-emissie (kooldioxide) gehalveerd. De emissie van onverbrande koolwaterstoffen (HC) daalt zelfs tot een kwart.

De bijzonder innovatieve 3 liter-Lupo wordt gebouwd in Wolfsburg. De karakters 'DI' zijn overigens groen, zodat het ecologische voordeel ook aan de buitenkant direct zichtbaar is. De moderne productie is bijzonder flexibel: deze kan snel reageren op de reactie van de markt. Vanaf de herfst van dit jaar zijn naar wens, tegen meerprijs, bovendien zij-airbags verkrijgbaar. Voor meer comfort kunnen kopers dan ook kiezen voor elektrische stuurbekrachtiging, schuifdak, navigatiesysteem en airconditioning.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...