Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Adviesnorm bestrijdingsmiddel peer en aardbei overschreden

Datum nieuwsfeit: 23-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 23 juli 1999.

Greenpeace adviseert ecologische groente en fruit voor jonge kinderen

ADVIESNORM BESTRIJDINGSMIDDELEN IN PEER EN AARDBEI OVERSCHREDEN

Het merendeel van de peren en aardbeien die te koop zijn in de Nederlandse supermarkten bevat te veel bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit een steekproef die Greenpeace de afgelopen week heeft genomen in de vier grootste supermarktketens in het land. De peren en aardbeien die vorige week nog in de supermarkten lagen, overschrijden veelvuldig de adviesnorm voor bestrijdingsmiddelen in baby- en peutervoeding gesteld door de Europese Unie. Greenpeace vindt dat Nederland het Europese advies moet respecteren.

Het Wetenschappelijk comité voor voeding van de Europese Unie vindt dat er geen bestrijdingsmiddelen aanwezig mogen zijn in kant en klare baby- en peutervoeding. Kinderen zijn extra gevoelig voor de schadelijke werking van landbouwgif omdat het lichaam nog in ontwikkeling is. Onder de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden zijn ook middelen met hormoonverstorende werking. Bij blootstelling aan deze middelen kan de ontwikkeling van de hersenen en de geslachtsorganen verstoord worden.
Jonge kinderen eten echter ook veel vers fruit en groenten. Uiteraard moet voor deze producten dezelfde norm gesteld worden als voor kant en klare baby- en peutervoeding geadviseerd wordt. Greenpeace heeft een aantal populaire groenten- en fruitsoorten voor kinderen, zoals aardbeien, peren en worteltjes onderzocht. Uit de metingen is nu gebleken dat acht van de elf porties peren, zeven van de twaalf porties aardbeien en drie van de twaalf bossen worteltjes te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Greenpeace adviseert daarom biologische groenten en fruit voor baby’s en peuters.

In tegenstelling tot Nederland, hanteert Duitsland al vijf jaar een zeer strenge norm voor bestrijdingsmiddelen in specifiek babyvoedsel, gelijk aan het EU-advies. De norm ‘géén bestrijdingsmiddelen’ betekent in de praktijk een norm van 0,01 mg per kilo (minder kan niet gemeten worden). Greenpeace heeft een maximale gifconcentratie van 7 mg per kilo gevonden in peren van de Edah.

De milieuorganisatie vindt dat de Nederlandse overheid het advies van de Europese Unie wettelijk moet vaststellen als limiet voor bestrijdingsmiddelen in voedsel. Deze norm zou moeten gelden voor zowel kant en klaar babyvoedsel als voor verse producten. Greenpeace dringt aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij om het Europese advies voor bestrijdingsmiddelen te respecteren en roept minister Borst op een voorlichtingscampagne te starten waarin ze adviseert jonge kinderen bij voorkeur biologische groente en fruit te geven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie