Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start Ome Joop's Tour 1999

Datum nieuwsfeit: 25-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT Ome Joops Tour 1999

Ome Joops Tour 1999
ZONDAG 25 JULI t/m WOENSDAG 4 AUG. KINDERKARAVAAN VOL GEZELLIGHEID 25 JULI WEER VAN START

Kinderen van de straat houden en ze een plezierige tijd bezorgen. Dat wilde Arnhemse Joop Legerstee toen hij bijna vijftig jaar geleden de eerste fietstocht organiseerde voor de jeugd uit de omgeving. Inmiddels is "Ome Joops Tour een jaarlijks terugkerende happening.

Dit jaar wordt traditiegetrouw "Ome Joops Tour" weer gereden van, zondag 25 juli t/m woensdag 4 augustus. Aan de naam "Ome Joops Tour" moet men denken aan Ome Joop Legerstee die kort na de Tweede Wereld Oorlog opkwam voor gezinnen met weinig financikle middelen. In die tijd kwamen de kinderen veel tekort. Ze hadden weinig, zochten hun vertier op straat. En dat bracht risicos met zich mee. Normvervaging, elkaar opjutten om dingen te doen die niet mogen.

In het uiterste geval: pikken wat je kunt krijgen. Doelloosheid is een gevaar op zich.

Ome Joop: de kindervriend van het zuiverste water die de risicos en noden van de tijd begrijpt en wil niets liever dan de kinderen een doel geven en plezier verschaffen. Ome Joop neemt het initiatief en onder toezicht van agent Van Veldhoven organiseerde hij destijds onder andere de straatolympiade, sporttoernooien en buurtactiviteiten op de Ronde Weide in park Sonsbeek.

Dan komt hij op het idee om een fietstocht op poten te zetten. Een tocht waar kinderen lange tijd naar uitkijken, die hun de gelegenheid geeft om er eens lekker tussenuit te gaan en even de eigen omgeving achter zich te laten. Bovendien een fietstocht bevordert de saamhorigheid, het gevoel samen iets tot een goed einde te moeten brengen. De Ronde van Gelderland, wordt de fietshappening genoemd. Maar van meet af aan wordt hij meer bekend onder de naam "Ome Joops Tour".

Ome Joops Tour is een tocht die kinderen en begeleiders tien dagen door Nederland voert.

Vroeger was de Tour er in de eerste plaats voor Arnhemse kinderen. Maar die opzet is aanmerkelijk uitgebreid. De jongens en meisjes komen thans uit het hele land en zelfs buitenlandse kinderen, onder meer uit Polen, Bosnik, Berlijn, Belgik en andere Europese landen hebben reeds aan het fiets evenement deelgenomen. De reacties zijn het beste bewijs voor de geslaagde opzet. Veel kinderen willen opnieuw deelnemen en onderhouden, soms via hun ouders, regelmatig contact met de mensen die hen zo leuk begeleid hebben.

Het rijden van de Tour is zeker een avontuurlijke manier van vakantie vieren.

Vol nieuwe dingen, vol onverwachte ontmoetingen. Maar; er wordt heel goed voor de deelnemers gezorgd. Het is geen survivaltocht: dat kun je kinderen in de leeftijdsgroep van 10 t/m 13 jaar niet aandoen. De sfeer van de Tour de France wordt benaderd door de aanwezigheid van een autokaravaan. Een vrachtauto rijdt 10 dagen mee om de bagage van de 168 deelnemers en 50 tal begeleiders naar de etappeplaatsen te vervoeren. Fietsen is een inspannende bezigheid en over het algemeen moet je vroeg op.

Dan heb je wat aan de dag. Bovendien, zo zeggen velen, is de wereld zomers in de morgenuren op zn mooist! Je moet er als enthousiast junior-coureur flink tegenaan; de inwendige mens mag daarom niets tekort komen. Een heuse fouragewagen zorgt ervoor dat gezonde en gevarieerde maaltijden uitgereikt worden.

Wie ooit aan de kant heeft gestaan van het passeren van een wielerkaravaan heeft deze niet alleen met zijn ogen, maar ook met zijn oren waargenomen. Een gezellige herrie bepaalt de sfeer tijdens een wielerevenement. De megafoons schallen niet alleen voor het verspreiden van muziek, maar ook om aanwijzingen aan de deelnemers te kunnen verstrekken. De jonge coureurs van "Ome Joops Tour" passeren dan ook niet in stilte.

Bij iedere ronde hoort een bezemwagen en deze sluit de bonte jeugdkaravaan in stijl. Daarnaast zijn er nog diverse volgwagens. De tourdokter zorgt, indien nodig, voor medische begeleiding. Moet een rijder het even kalm aan doen, bijvoorbeeld na een ongelukkige valpartij (komt niet vaak voor, maar met alles wordt rekening gehouden), dan kan hij plaatsnemen in een van de volgwagens. Steeds wordt uitgegaan van mogelijkheden van de individuele deelnemer.

De 168 kinderen worden ingedeeld in 28 ploegen van 6 jongens of 6 meisjes.

Deze worden gesponsord door 28 bedrijven.De ploegen kunnen iedere dag punten verdienen voor klassementen. Niet om hen tot prestaties te dwingen, maar omdat kinderen het nu eenmaal prachtig vinden om haantje de voorste te zijn, punten te verzamelen of een symbolische beloning te krijgen. Punten kun je bijvoorbeeld verdienen door mee te doen aan sportactiviteiten en door onderlinge kameraadschap.

Het is niet zo dat de kinderen alleen maar fietsen. In de etappeplaatsen staan allerlei activiteiten op het programma met een sportief, recreatief of educatief karakter. De ene keer een disco, dan weer een museum bezoek. Hiervoor wordt veel tijd ingeruimd en het tempo is zodanig dat de kinderen hiervoor genoeg energie overhouden. Soms zijn etappes heel kort, omdat er die dag iets speciaals op het programma staat bijvoorbeeld een excursie of een dagje Efteling.

Nooit heeft de nadruk op haast gelegen. Het gaat er niet om in een hoog tempo door het land te jakkeren en zo snel mogelijk, volkomen uitgeput, ergens aan te komen en in slaap te vallen. De nadruk ligt op gezelligheid, variatie, afwisseling en ontspanning. De kinderen kunnen dan terug kijken op een geslaagde onvergetelijke fietsvakantie. Ome Joops Tour kan niet alleen maar draaien dankzij de steun van vrijwilligers, maar ook het bedrijfsleven is van essentieel belang. Er zijn voor bedrijven meerdere mogelijkheden om bij de Tour betrokken te raken, en daarmee bij te dragen in de kosten van onder anderen de fourage en materiaal. Zo kan men adverteren in het Tourboekje. Een heel opvallende en directe manier om dankzij fietsende kinderen naamsbekendheid te verwerven, sponsoring. Vele bekende bedrijven hebben in het verleden een ploegje kinderen gesponsord. Eigenlijk gaat het net als met professionele wielerteams, zoals TVM en Rabobank. Ploegen van (meestal) zes renners gaan nadrukkelijk gekleed in het tenue van de sponsor. Dit betekent een vorm van publiciteit die traditioneel aanslaat en vruchten afwerpt.

Immers: de Tour trekt als een complete karavaan door belangrijke delen van Nederland. Mede dankzij de uitgebreide aandacht in regionale en landelijke pers komen veel mensen kijken. Langs de weg en in de diverse etappeplaatsen verzamelen zich altijd weer talrijke belangstellenden en is het rond de coureurs en hun gemotoriseerde volgers een drukte van belang. Als kinderen aan een fietstocht deelnemen, komt het vaak tot een zooitje ongeregeld. Wie Ome Joops Tour voorbijziet komen, constateert direct als opvallend feit dat de deelnemers speciaal gekleed zijn en dat steeds een aantal van hen dezelfde tricots draagt. Mensen, nieuwsgierig als ze zijn, kijken dan ook meteen wat daar dan wel op mag staan. Als ze niet op de fiets zitten, maar attracties bezoeken of door een stad of dorp passagieren, trekken de jongelui eveneens de aandacht dankzij hun uniforme en verzorgde outfit.

In bijna alle pleisterplaatsen worden de reizigers officieel ontvangen door gemeentebestuurders of andere prominenten, die in hun kielzog per definitie de media meenemen."Ome Joops Tour wordt gemaakt door mensen. Vrijwilligers die hun vrije tijd geven om met de kinderen mee te reizen en het spektakel voor te bereiden. Immers: de voorbereidingen beginnen al in de herfst van het jaar voor de Tour, want er moet heel veel geregeld worden om alles vlekkeloos te laten verlopen. Maar daarnaast hebben ook bekende Nederlanders vaak hun bijdrage geleverd aan het fietsfestijn zoals; Burgemeesters van vele Gemeentes, Gerrie Kneteman, Peter Post, Wout Wagtmans, Eica Terpstra en Burgermeesters van vele gemeentes. Zij vingen de jeugdige fietsers op na een dagje touren. Onmisbaar is de hulp van gemeentebesturen en politie. Talrijke autoriteiten worden door de organisatoren vroegtijdig benaderd om hen te informeren over het vakantieproject en hen, indien nodig, om medewerking te vragen. De positieve reacties die hier steeds op volgenden werkt uitermate motiverend. Vele malen heeft de politie geholpen om de karavaan door een drukke stad heen te loodsen of op een gevaarlijk punt voor vrije doorgang te zorgen. In Amsterdam, waar de enthousiastelingen dwars door het stadscentrum koersen, maar ook in kleine dorpjes in de Achterhoek. Ome Joops Tour is een project voor mensen en van mensen, die ieder op hun eigen manier bereid zijn een steentje bij te dragen. Kinderen een onvergetelijke vakantie aanbieden. Dat was de gedachte van Ome Joop Legerstee in de jaren kort na de Tweede Wereld Oorlog. Maar om die gedachte in onze huidige tijd te kunnen realiseren komt er heel wat om de hoek kijken. Samen met een heleboel vrijwilligers hebben wij de traditie van Ome Joop Legerstee voortgezet, en het besef hoe belangrijk het is van de medewerking van heel veel mensen, zoals de vrijwilligers, bedrijfsleven, ouders / verzorgers en vele officikle instanties. Zonder deze mensen zou "Ome Joops Tour" geen bestaans recht meer hebben.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...