Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Iepziekte geconstateerd in Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 26-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Persberichten | De Brug

Iepziekte geconstateerd

De zeer besmettelijke iepziekte is weer uitgebroken in Nijmegen. Vooral in het Stadsdeel Dukenburg en Hatert is de ziekte in alle hevigheid uitgebroken. Deze bomen zullen door de gemeente zo snel mogelijk worden verwijderd.

De iepziekte komt bijna elk jaar terug, afhankelijk van de weersomstandigheden. De afgelopen jaren zijn er elk jaar rond de vijftig bomen gerooid. Iepen worden aangetast door de iepeziekteschimmel. De boombladeren verkleuren binnen enkele weken van groen naar geel en vervolgens naar bruin, totdat de boom afsterft. De boom is dan geschikt voor iepenspintkeverwijfjes om hun eitjes onder de bast te leggen. De boom fungeert dan als het ware als 'broedboom'. Een eenmaal aangetaste boom is niet te genezen zodat verwijderen de enige optie is. De mate waarin de iepziekte toeslaat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo ontwikkeld de iepenspint-keverpopulatie zich minder snel bij koud en nat weer.

Particulieren die een zieke iep in hun tuin hebben, kunnen contact opnemen met de afdeling Uitvoering van de dienst Stadbedrijven (tel.
024-3292778). Medewerkers van de gemeente komen dan langs en geven voorlichting. Als er een zieke iep gezien wordt bij particulieren, worden deze waarschuwen. Het is verstandig dat deze de boom laten rooien. Ze zijn wel zelf verantwoordelijk om de boom te laten weghalen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie