Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Medewerking boeren gevraagd bij Limburgs onderzoek hamster

Datum nieuwsfeit: 26-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

ministerie LNV en provincie intensiveren onderzoek hamster verzoek aan agrariërs om medewerking te velenen


118/99

Maastricht, 26 juli 1999

MINISTERIE LNV EN PROVINCIE INTENSIVEREN ONDERZOEK HAMSTER VERZOEK AAN AGRARIëRS OM MEDEWERKING TE VERLENEN

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de provincie Limburg intensiveren deze zomer het onderzoek naar het voorkomen van de hamster in de provincie. Deze aanpak maakt deel uit van het door het ministerie en provincie uitgestippelde beleid om de hamster voor de Nederlandse fauna te behouden. De verspreidingsgegevens van de hamster zijn de fundamenten voor een adequate bescherming van dit zoogdier. Voor het onderzoek wordt nadrukkelijk de medewerking van agrariërs gevraagd.

Zoals de volksnaam 'korenwolf' al aangeeft houdt de hamster zich bij voorkeur in graanpercelen op. Dit betekent dat het onderzoek, waarbij hamsterburchten worden genventariseerd, zich zal concentreren op deze percelen. Het beste tijdstip voor het veldwerk is direct na de oogst, op het moment dat er nog stoppels op het land staan. Gedurende deze periode wordt er door de onderzoekers gespeurd naar burchten in de percelen. Nadat er grondbewerking heeft plaatsgevonden zijn de burchten niet meer te vinden en heeft het geen zin meer om de percelen te betreden. Evenmin zijn hamsterburchten in herfst en winter waar te nemen. Naar gelang de terreingesteldheid zullen de hamsteronderzoekers te voet of per mountain-bike de stoppelvelden afzoeken.

Gezien het korte tijdbestek is het niet mogelijk om alle betrokken agrariërs apart toestemming te vragen om de velden voor dit onderzoek te mogen betreden. De agrariërs met een beheersovereenkomst voor hamsterbescherming zijn al persoonlijk op de hoogte gesteld van het onderzoek. Met dit persbericht trachten ministerie en provincie de agrarische wereld op de hoogte te brengen van dit onderzoek. Zij vragen de landbouwers om hieraan medewerking te verlenen.

De inventarisatie gebeurt hoofdzakelijk op plaatsen waar in het verleden hamsters zijn gesignaleerd. Alle percelen onderzoeken is praktisch een onmogelijke opgave. Daarom roepen ministerie en provincie alle akkerbouwers op om waarnemingen van hamsterburchten door te geven aan de provincie Limburg (afd. Groen). Naast telefonische meldingen kunnen de burchten ook worden gemeld met hiervoor ontwikkelde formulieren. Deze formulieren kunnen worden opgevraagd bij de provincie Limburg en zijn bovendien verspreid onder de plaatselijke afdelingen van de LLTB.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de provincie Limburg, dhr. L.Heijkers (043 3897295).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie