Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UT: Prof. dr. Taylor hoogleraar Reactieve Scheidingen

Datum nieuwsfeit: 27-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

PB 99/71 27 juli 1999

Benoeming prof. dr. R. Taylor tot hoogleraar Reactieve Scheidingen

Ross Taylor (1954) wordt voor 0,2 fte hoogleraar Reactieve Scheidingen bij de faculteit Chemische Technologie. De professor Chemical Engineering aan de Clarkson University in Potsdam, New York heeft sterke banden met Nederland. Zijn samenwerking met prof. R. Krishna, destijds werkzaam bij de Technische Universiteit Delft, dateert al van eind jaren '70. Ongeveer tien jaar geleden ontstond contact met de vakgroep Proceskunde via Geert Versteeg. Later heeft dit geleid tot participatie in cursussen in de Ontwerpersopleiding Procestechnologie van onder meer CT, waar Taylor verschillende keren als visiting professor doceerde.

'Verslaafd' is Taylor naar eigen zeggen aan het computeralgebrasysteem Maple. Hij ontwikkelde een flink aantal worksheets om actuele chemische-ontwerpvraagstukken op te lossen. Ook ontwikkelde Taylor samen met promovendus H.A. Kooijman ChemSep. In 1992 presenteerde Taylor dit nieuwe computeranalyse-instrument in Cache News onder de titel: 'Yet another software system for the computer simulation of separation processes'. Intussen staat ChemSep wereldwijd bekend als een uiterst geschikt programma om berekeningen uit te voeren voor scheidingsprocessen met meerdere componenten: meer dan 50 universiteiten hebben een licentie aangevraagd. De kiem van dit werk ligt in Taylor's promotie-onderzoek uit 1980: 'Advanced models for multicomponent mass transfer'.

In Twente hoopt Taylor zijn werk aan nieuwe computermodellen voor reactieve destillatie en voor systemen met drie verschillende fasen, voort te zetten. Hij ontwikkelde de modellen samen met professor Krishna die aan de Universiteit van Amsterdam werkt. In Twente hoopt Taylor een experimenteel programma op dit gebied van de grond te krijgen. Dit om data te verzamelen, om de modellen te verifiëren en om meer inzicht te krijgen in de fysica achter deze processen. "De experimentele faciliteiten op de UT zijn welhaast superieur aan de faciliteiten die ik op de Clarkson universiteit in New York ter beschikking heb," aldus Taylor.

Taylor hoopt de banden met Nederlandse bedrijven met belangstelling voor zijn onderzoek, aan te halen. Ook ziet hij samenwerkingsmogelijkheden met andere Nederlandse hoogleraren. Taylor schreef al vele cursussen in numeriek programmeren voor chemische toepassingen en hoopt in de toekomst een wetenschappelijk boek hierover te publiceren. Voor de Twaio-opleiding Procestechnologie zal Taylor o.a. samen met professor Versteeg een aantal nieuwe cursussen opzetten over reactieve scheidingen, een internationaal steeds belangrijker onderzoeksgebied.

Taylor zal per jaar tussen zes en acht weken in Twente vertoeven in blokken van ongeveer twee weken. "De details moeten nog uitgewerkt worden. Dit om interferentie met mijn werk in Clarkson uit te sluiten," aldus Taylor.

Contactpersoon Voorlichting: drs. B. Meijering, tel. 053-489 4385, e-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie