Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Suriname vraagt actieve opstelling Nederlandse politiek

Datum nieuwsfeit: 28-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CORDAID

Suriname vraagt actieve opstelling Ned. politiek

SURINAME VRAAGT OM ACTIEVE OPSTELLING NEDERLANDSE POLITIEK

Cordaid roept Nederlandse politiek op menselijk gezicht te tonen

De katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid (Bilance, Memisa en Mensen in Nood) roept Nederlandse politici op niet langer afwachtend aan de kant te blijven staan nu de ontwikkelingen in Suriname desastreuze gevolgen hebben voor de bevolking en met name voor kwetsbare groepen als ouderen, zieken en kinderen. Nederlandse politici zouden het voortouw moeten nemen om de Nederlandse regering te bewegen tot het tonen van een meer menselijk gezicht. Een deel van de door Nederland gereserveerde verdragsmiddelen zou - via particuliere organisaties en mits gebonden aan een duidelijke termijn
- gebruikt kunnen worden om de Surinaamse welzijnssector te ondersteunen.

Politieke patstelling geen excuus
Cordaid stelt dat de Surinaamse overheid weliswaar verwijtbaar in gebreke is gebleven en dat de opstelling van de Nederlandse regering tot nu toe begrijpelijk en terecht was, maar dat een andere situatie onstaat nu meer en meer gewone mensen buiten hun schuld en verantwoordelijkheid slachtoffer worden. Vanuit het oogpunt van medemenselijkheid en met als extra verplichting de historische banden tussen Nederland en Suriname mag Nederland zich niet langer op puur politiek-formalistische gronden afzijdig houden. De beantwoording van de behoefte aan medicijnen, voedsel en andere onmisbare basisartikelen mag niet alleen worden overgelaten aan onze Surinaamse landgenoten en vraagt om een adequater antwoord dan tot nu toe vanuit politiek Den Haag wordt gehoord. Bovendien vallen Surinamers zonder familie in Nederland - niet zelden de sociaal zwakkeren in de samenleving - nog eens extra uit de boot.

Dilemma
Cordaid constateert ten gevolge van de politieke en economische situatie in Suriname een verschuiving in de aard van de aanvragen die ze vanuit Suriname ontvangt. Deze zijn nu duidelijk minder gericht op duurzame ontwikkeling en meer op acute en concrete behoeften: voedsel, medicijnen en persoonlijke hygiene. Dat stelt ontwikkelinsorganisaties voor dilemma.s: enerzijds kunnen en mogen ze de rol, die de overheid zou moeten spelen, niet overnemen; anderzijds kunnen en mogen ze mensen niet totaal in de kou laten staan.

Geïntegreerde aanpak
Cordaid heeft besloten voorlopig een bijdrage van fl. 200.000,- te verstrekken. Binnen de organisatie zal binnenkort verder worden gesproken over een meer beleidsmatige aanpak voor de ontstane situatie die afwijkt van noodhulp in strict traditionele zin. De bundeling van de krachten van de drie organisaties binnen Cordaid (Bilance staat voor structurele armoede-bestrijding, Memisa voor aandacht voor de gezondheidszorg en Mensen in Nood voor hulp voor kwetsbare groepen in de samenleving zoals bejaarden en kinderen) komt hier goed van pas. Op alle terreinen vraagt Suriname aandacht en een geïntegreerde aanpak lijkt op zijn plaats.

Noot voor redactie -

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie