Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geleen meldt zich aan voor autovrije zondag 19 september

Datum nieuwsfeit: 28-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Geleen

Persberichten

Laatste update: 28-07-99
Autovrije Zondag

Bureau PR en Voorlichting

Postbus 610

6160 AP Geleen

046-4784500

telefax 046-4784641

P E R S B E R I C H T

Geleen, 27 juli 1999

VAN HISTORISCHE FIETSTOCHT TOT GRATIS MOBICAR VOOR IEDEREEN

UITGEBREID PROGRAMMA GELEENSE AUTOVRIJE ZONDAG

Als eerste Limburgse gemeente heeft Geleen zich in het voorjaar aangemeld voor deelname aan de landelijke vrijwillige autovrije zondag op 19 september a.s. Het programma voor die dag is momenteel nagenoeg rond. Doel van deze dag is de bewustwording van het gebruik van de auto. Mensen dienen zich telkens weer af te vragen "Is het nu echt nodig dat ik de auto neem ?" Een speciaal opgerichte werkgroep van Geleense raadsleden heeft de afgelopen maanden diverse activiteiten georganiseerd en geïnitieerd. Alternatieve vervoermiddelen staan daarbij centraal: de fiets, het openbaar vervoer, het collectief vervoer en skeelers. Ook het lopen en wandelen wordt gestimuleerd. Omdat het echter een vrijwillige autovrije zondag betreft, is er geen sprake van het verbieden van het gebruik van de auto.

Zoals in meerdere gemeenten valt ook in Geleen 19 september samen met de koopzondag. In overleg met de winkeliersvereniging is bepaald dat gedurende de openingstijden van de winkels (van 12.00 tot 17.00 uur) de toegangswegen naar het centrum niet worden afgesloten. De koopzondag wordt nu georganiseerd onder het motto "Loop- en koopzondag". Bovendien kan iedereen de gehele dag gratis gebruik maken van de Mobicar om zich binnen de Westelijke Mijnstreek van en naar de Mobicar-halte in het centrum van Geleen te laten brengen. Met vervoersbedrijf Hermes is de gemeente in gesprek om deze dag de normale dienstroute te laten rijden in plaats van de zondagroute (lagere frequentie). Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat het Geleense centrum als één van de eerste winkelcentra in Limburg gedeeltelijk autovrij werd gemaakt.

De activiteiten die onder andere op de rol staan zijn een 11-straten-skeelerwedstrijd door de straten van de wijk Haesselderveld, de Unicef-loop die vanwege de autovrije zondag gehouden wordt in het centrum van Geleen, een (tweede-hands) fietsenmarkt op het Marktplein, een historische fietsstoet door het centrum, voetbalwedstrijden op de fiets op het plein voor V&D, en een expositie "Vervoer in de toekomst". In het gebied Daniken organiseert IVN speciaal voor deze dag een natuurwandeling Een gedeelte van de parkeerplaats voor het gemeentehuis wordt ingericht als fietsenstalling.

Als extra service voor de fietsers zullen kleine defecten gratis gerepareerd worden.

Ideeën die nog nadere uitwerking behoeven zijn het verzoek van buurtvereniging Krawinkel om de Augustinusstraat (een van de verkeersaders in Geleen) in de ochtenduren in te richten als speelstraat. Ook het tijdelijk (na 17.00 uur) afsluiten van een gedeelte van de Rijksweg wordt nog onderzocht. Dit ten behoeve van een dansfestijn, naar voorbeeld van de Loveparade in Berlijn, onder het motto "op de autovrije zondag worden de straten dansend overgenomen van de auto's".


- EINDE BERICHT -

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie