Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie wil subsidie VROM voor sanering vuilstort Drachten

Datum nieuwsfeit: 29-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Provincie vraagt financiële steun Rijk voor sanering vuilstort Drachten

Provinsje Fryslân wil vaart zetten achter de sanering van de oude vuilstort aan de Passchier Bollemanweg in Drachten. Dit blijkt uit een brief die het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân verstuurd heeft aan de Minister van VROM. De provincie vraagt de minister om akkoord te gaan met het saneringsplan en om bij te dragen in de kosten van de sanering. De uitvoering van de sanering is gepland in 2001.

De vuilstort aan de Passchier Bollemanweg is in 1973 gesloten en afgedekt. De stortplaats is jarenlang in gebruik geweest voor de stort van huishoudelijk en industrieel afval. Omdat afvalmateriaal in contact kan komen met het grondwater bestaat bij oude stortplaatsen het gevaar dat de verontreiniging zich via het grondwa-ter verspreidt. In het kader van het Drachtster-vaartprojekt is de verontrei-niging rond de voormalige vuilstort onderzocht. De Grontmij, die dit onderzoek deed, constateerde een verspreiding van de verontreiniging, met name in het diepere grondwater (op ongeveer 10 meter diepte).

Het saneringsplan dat nu is opgesteld voorziet in isolatie van het afval op de huidige plaats en de aanpak van het vervuilde grondwater. De kosten hiervoor zijn begroot op ruim 15 miljoen gulden (13 miljoen sanering en 2 miljoen nazorg).
De oude vuilstort is echter ook onderdeel van het Drachtstervaartproject. Dit project voorziet in de volledige sanering van de stort. Het saneringsplan dat bij VROM is ingediend is bedoeld om een bijdrage te krijgen in werkelijke saneringskosten. Die zijn namelijk hoger dan de kosten van sanering op de huidige plaats. Omdat de sanering het grensbedrag van 10 miljoen overschrijdt, komt dit bedrag niet uit het provincia-le bodemsaneringsbudget, maar wordt het rechtstreeks door het Rijk betaald. Daarom heeft de provincie de Minister van VROM verzocht in te stemmen met het saneringsplan. De kosten voor de nazorg worden uit het provinciale bodemsaneringsbudget betaald.

Als de Minister instemt met het plan en de financiering, dan is de aanpak van de oude vuilstort de vierde sanering met rechtstreekse financiering door het Rijk. De grond- en grondwatersanering van Enna Aerosols in Sexbierum is inmiddels afgerond. Ook de grond van de bestrijdingsmiddelenfabriek Kollum Chemie is na een succesvolle sanering opgeleverd; de grondwatersanering is net gestart. De oude gasfabriek Hoeksterend in Leeuwarden wordt momenteel voor de tweede maal gesaneerd.

Voor de aanpak van andere oude vuilstorten loopt momenteel het NAVOS-trajekt (Nazorg voormalige Vuilstorten). Rondom alle bekende stortplaatsen, zo'n 160 stuks, worden meetpunten in het grondwater geplaatst. Uit analyses moet blijken of het grondwater verontreinigd is. De resultaten van dit NAVOS-programma worden in de herfst van dit jaar verwacht.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u kontakt opnemen met het Informatiecentrum van de provincie Fryslân

Nummer:151
Datum: 28 juli 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie