Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leerlingenvervoer: Vlaamse ministers principieel akkoord

Datum nieuwsfeit: 29-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MARLEEN VANDERPOORTEN
VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING

29 JULI 1999

Leerlingenvervoer: Marleen Vanderpoorten principieel akkoord met Steve Stevaert

Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten schrijft zich in beginsel in in het voorstel van haar collega Steve Stevaert om meer een beroep te doen op De Lijn voor het leerlingenvervoer in Vlaanderen. In dit verband wijst zij erop dat ook in het verleden de Vlaamse ministers Van den Bossche, Sauwens en Martens een aantal bruikbare oefeningen om het leerlingenvervoer te herorganiseren hebben voorgesteld. Ook deze kunnen meegenomen worden in de hervorming.
De onderwijsminister meent dat de denkpiste van Steve Stevaert interessant is, maar iets grondiger moet worden bekeken, o.a. in het kader van de budgettaire prioriteiten van de Vlaamse regering én van de meest dringende behoeften van het onderwijsveld.

Gelet op de complexiteit van het dossier kan h.i. niet overhaast tewerk worden gegaan. In ieder geval moet binnen de huidige legislatuur een degelijk uitgewerkt en budgettair haalbare oplossing worden geïmplementeerd.

De onderwijsminister merkt op dat het gehanteerde cijfer van 1,7 miljard enkel betrekking heeft op het leerlingenvervoer dat door de administratie zelf wordt betaald. Het betreft dan nog hoofdzakelijk het vervoer van leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. De globale en reële kost van het leerlingenvervoer ligt dus hoger.

Marleen Vanderpoorten is de mening toegedaan dat in ieder geval een aantal fundamentele waarborgen steeds moeten worden gegarandeerd:


- er mag geen kwaliteitsverschil ontstaan tussen het vervoer van leerlingen en andere klanten van De Lijn;
- begeleiding en toezicht moeten permanent aanwezig zijn;
- het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs mag niet aan kwaliteit inboeten;
- aan de grondwettelijk gewaarborgde vrije keuze kan geen afbreuk worden gedaan.

Tenslotte wijst de minister op de optie van het regeerakkoord om opnieuw te investeren in onderwijs en vorming.
De inkomstenderving t.g.v. een mogelijk gratis vervoer van niet-rechthebbende leerlingen zal dus in het onderwijsbudget moeten worden gecompenseerd.

Info :
Nic Vandemarliere, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel.: (02)553 99 11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie