Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opnieuw sterke groei op hypotheekmarkt

Datum nieuwsfeit: 30-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 30-07-99

Wederom sterke groei op hypotheekmarkt

In het eerste halfjaar van 1999 zijn 313 duizend nieuwe woninghypotheken ingeschreven. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een recordaandeel van bijna 60% van alle nieuwe hypotheken is niet gekoppeld aan de aankoop van een woning. Sinds het tweede halfjaar 1995 stijgt het aantal hypotheken bijna onafgebroken. De stijging zet in het eerste halfjaar van 1999 door: uit cijfers van het CBS blijkt dat in een eerste halfjaar nog nooit zoveel hypotheken zijn afgesloten. Het gemiddeld bedrag per afgesloten hypotheek steeg met 11%. Deze stijging is bijna even groot als de stijging van de gemiddelde huizenprijs.

Steeds meer huizenbezitters sluiten hun hypotheek over

In het eerste halfjaar zijn er 181 duizend hypotheken afgesloten die niet waren gekoppeld aan de aankoop van een woning. Dit is 60% van alle hypotheken. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest. In veel gevallen wordt bij een oversluiting de overwaarde benut die in de laatste jaren door de gestegen huizenprijzen is ontstaan. De lage hypotheekrente stimuleert het oversluiten.

Bedrag nieuwe hypotheken stijgt 37%

Het afgelopen halfjaar is er voor 76 miljard gulden aan nieuwe woninghypotheken ingeschreven. Dit is voor een eerste halfjaar een recordbedrag. Het ingeschreven bedrag ligt 37% hoger dan in dezelfde periode van 1998. Het gemiddeld hypotheekbedrag per afgesloten woninghypotheek ligt in de eerste helft van dit jaar op 242 duizend gulden. Dat is 11% hoger dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Deze toename is minder groot dan in voorgaande perioden. In het eerste halfjaar van 1998 bedroeg de stijging nog 17%.

Uitstaande hypotheekschuld stijgt tot 520 miljard gulden

De totale uitstaande hypotheekschuld is eind juni opgelopen tot 520 miljard gulden. Dit is een toename met 15% ten opzichte van een jaar eerder. Sinds eind 1993 is de hypotheekschuld zelfs verdubbeld. De gemiddelde hypotheekschuld per woning die met een hypotheek is belast bedraagt inmiddels 187 duizend gulden.

Woningverkopen stijgen 5%

In het afgelopen halfjaar zijn 132 duizend woningen verkocht. Dit is 5% meer dan in het eerste halfjaar van 1998. De gemiddelde koopprijs van bestaande woningen in het eerste halfjaar bedraagt 295 duizend gulden. Dit is 12% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Holland nam de gemiddelde koopprijs zelfs met 17% toe.

Technische toelichting

De bron voor de hypotheekgegevens is het Kadaster. Gegevens over het aantal transacties en de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen zijn ontleend aan het Kadaster en het Bouwfonds Woningbouw.

Achtergrondinformatie

Voor achtergrondinformatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, dhr. W.T. Vissers, tel. (070) 337 45 76; e-mail: (wvss@cbs.nl). Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS, tel. (070) 3 37 58 16.

Tabel. Woninghypotheken

Grafiek. Groei aantal hypotheken t.o.v. hetzelfde halfjaar voorgaand jaar en hypotheekrente

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 30 juli 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie