Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Openstelling demoregeling agrogrondstoffen in lijm en verf

Datum nieuwsfeit: 30-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mededeling voor de vakpers van het ministerie van LNV, 30 juli 1999

Openstelling demoregeling agrogrondstoffen in lijm en verf

De minister van LNV stelt 1 miljoen gulden beschikbaar voor projecten die passen binnen het boegbeeld 'gebruik van agrogrondstoffen in lijm en verf' uit de nota Milieu en Economie. Hiervoor wordt de Subsidieregeling Demonstratieprojecten Markt en Concurrentiekracht opengesteld. Alleen projecten die tot toepassing van hernieuwbare agrogrondstoffen in verf- en lijmproducten leiden, komen in aanmerking. Voorwaarde voor het verkrijgen van subsidie is dat er sprake is van 'demonstratieprojecten'. Hieronder vallen enerzijds projecten waarbij onderzoeksresultaten naar de praktijk worden opgeschaald en anderzijds projecten waarbij de
toepassingsmogelijkheden van nieuwe kennis worden gedemonstreerd. De regeling is open t/m 10 september 1999. Aanvragen kunnen worden ingediend door ondernemingen, verenigingen, stichtingen en samenwerkingsverbanden op het gebied van de productie van eindproducten of agrogrondstoffen.

De aanvragen worden beoordeeld volgens de tenderprocedure. Dit betekent dat aanvragen onderling concurreren om het beschikbare budget. De projecten worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie. De beste projecten komen in aanmerking voor een subsidie. Het subsidiepercentage is 50% van de subsidiabele projectkosten.

In 1997 is door het Kabinet de nota Milieu en Economie uitgebracht, met als hoofddoelstelling het samengaan van een gezonde economische groei met verbetering van het milieu. In deze nota is als een van de zogenaamde boegbeeldacties een actie aangekondigd naar de verruiming van de mogelijkheden van hernieuwbare agrogrondstoffen in de verf- en lijmsectoren. Zowel de verf- als de lijmindustrie maakt al sinds haar ontstaan gebruik van dergelijke grondstoffen, bijvoorbeeld plantaardige olien in alkydharsen voor verven en caseine en zetmeel/dextrine in lijmen. Door de ontwikkelingen in de petrochemie en daaruit voortgekomen synthetische grondstoffen is het aandeel hernieuwbare grondstoffen in de loop der jaren sterk teruggedrongen. Uit oogpunt van milieu behoeft deze ontwikkeling omkering. De afgelopen jaren is veel kennis opgebouwd en is een ontwikkeling ingezet die het mogelijk maakt de genoemde omkering te bewerkstelligen.

Voor meer informatie omtrent de openstellingen en subsidievoorwaarden kunt u contact opnemen met LASER Zuidwest in Dordrecht, tel (078) 6395200. U kunt ook Internet raadplegen:
www.minlnv.nl/regelingen.

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

Overzicht persberichten:
www.minlnv.nl/infomart/persinfo/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie