Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zwitserland Toerisme informatiiebulletin juli/augustus '99

Datum nieuwsfeit: 30-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 30 JULI 1999

ZWITSERLAND NIEUWS

Informatie over canyoning-ongeluk
In aanvulling op onze gebruikelijke persmededelingen willen wij vooraf enige informatie verschaffen in samenhang met het tragische canyoning-ongeluk dat in het Berner Oberland heeft plaatsgevonden (informatie verzameld door ons hoofdkantoor, Schweiz Tourismus in Zürich):

Hangende het onderzoek naar de oorzaak hebben de meeste aanbieders van canyoning-activiteiten in Zwitserland deze momenteel stopgezet.

- Volgens het Zwitserse verzekeringsrecht geldt canyoning als een relatief gevaarlijke sport, net als Kletteren, deltavliegen en autorally. Auto- en kartingraces gelden als gevaarlijke sporten. - Canyoning bestaat sinds ongeveer 15 jaar en behoort tot de trendwatersporten. In Zwitserland wordt de sport commercieel in 20 à
30 kloven beoefend, waarbij in de kloof verschillende hulpmiddelen aanwezig zijn (touwen, terugkeermogelijkheden). - De opleiding van canyoninggidsen valt onder de verantwoordelijkheid van de Zwitserse Berggidsenvereniging. Eis aan de gidsen: ze moeten gediplomeerd berggids zijn. Het vakdiploma wordt in het hele Alpengebied erkend en door de internationale berggidsenvereniging gecoördineerd.
- Er is geen kwaliteitsmerk voor organisaties die de sport in hun programma hebben en deze organisaties zijn niet verplicht alleen gidsen in dienst te nemen die door de Zwitserse Berggidsenvereniging zijn opgeleid.
- Naar schatting beoefent minder dan 2% van de vakantiegasten in Zwitserland een trendsport zoals canyoning. Beoefenaren zijn vooral jongeren (backpackers), incentivegroepen en Zwitserse dagjesmensen.

Bij het informatiecentrum van Zwitserland Toerisme zijn geen telefonische reacties of vragen van Nederlanders binnengekomen over het ongeluk of de canyoningsport.

In het spoor van Giovanni Segantini

Cultuurwandelen in Graubünden

St. Moritz in het Engadin is sinds deze zomer een nieuwe cultuurwandelroute rijker, gewijd aan de schilder Giovanni Segantini, die hier een groot deel van zijn leven gewoond heeft en zich in zijn schilderijen en grafisch werk door het Engadin heeft laten inspireren.

St. Moritz/Engadin heeft al een aantal wandelroutes, die langs plekken voeren waar bekende mensen hebben gewoond of gewerkt of op andere wijze een rol hebben gespeeld in de historie van de streek. Deze zomer is er de Segantiniweg bijgekomen, vernoemd naar de bekende schilder Giovanni Segantini ter gelegenheid van diens honderdste sterfdag. Daarmee eert St. Moritz de kunstenaar, die de natuur en de mensen van het Engadin op tal van schilderijen heeft vastgelegd.

De Segantiniweg begint in St. Moritz Dorf en voert door het bos naar het zojuist gerenoveerde Segantini-museum en vandaar in de richting van het Suvrettagebied. Langs de route staan informatieborden die een indruk geven van het leven en werken van de schilder, met voorbeelden van zijn schilderijen en fotoís van de kunstenaar aan het werk. Overigens is in het iets zuidelijker gelegen dorpje Maloja het atelier van Segantini te bezichtigen.

Meer informatie: Kur- und Verkehrsverein, CH ñ 7500 St. Moritz, telefoon +41 81 837 33 33

Nieuw cultureel evenement:


1-3 oktober 1999: 1e Ethnofestival Engadin St. Moritz, waar verschillende Alpenlanden en een gastland hun volksfeesten presenteren met muziek en dans. Het thema van het eerste festival is "Maskers".

In het spoor van Jakobspelgrims en Generaal Suworow

Bijzondere herfstwandelingen

De herfstmaanden lenen zich bij uitstek voor een wandelvakantie. Wie houdt van themawandelen, heeft in 1999 een paar bijzondere mogelijkheden in Zwitserland, zoals wandelen in het spoor van de Jakobspelgrims of van de Russische generaal Suworow.

Jakobspelgrims

Juist in het heilige jaar 1999 krijgt de Jakobspelgrimage naar het Spaanse Santiago di Compostela bijzondere aandacht. Ook in Zwitserland, want een van de routes die de pelgrims op weg naar Spanje volgden ging dwars door Zwitserland, van de Bodensee naar GenËve. Houvast op de route boden kerken, kapellen, kloosters en dergelijke. Bekende pelgrimsplekken in Zwitserland waren de kloosters van Fischingen en Einsiedeln, de Beatus-hˆhlen (grotten) en de steden Luzern, Fribourg, Lausanne en GenËve.

Generaal Suworow


200 Jaar geleden, in de herfst van 1799, trok de Russische veldheer Suworow met 20.000 manschappen, met paarden en kanonnen vanuit het Tessin over de Gotthard naar Noord-Zwitserland om de Franse bezetters te verdrijven. De veldtocht van generaal Suworow werd een mislukking, maar hij heeft veel indruk gemaakt, gezien de talrijke huizen, bruggen en wegen op de route die zijn naam dragen.

Georganiseerde thematochten

Wie de pelgrims- of Suworow-route niet op eigen gelegenheid wil doen, kan deelnemen aan meerdaagse tochten onder leiding, georganiseerd ëNatur & Kultur purí in Einsiedeln (tel. en fax +41 55 412 87 22). Van
18-23 oktober is er een programma van Rorschach naar Einsiedeln in het spoor van de Jakobspelgrims. Suworow-tochten zijn er op 11-12 september (Kinzigkulm ñ Pragelpas) en van 22-26 september (Gotthard).

Meer informatie: Zwitserland Toerisme, telefoon 020 - 622 20 33

(ingrid.klaassen@zwitserland.nl)
Media/PR
Tel. direct +31 (0)20 - 624 62 31, ook voor beeldmateriaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie