Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Informatie Beheer Groep wint WebWijzer Award juli 1999

Datum nieuwsfeit: 30-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De Informatie Beheer Groep wint de WebWijzer Award juli 1999 Een persbericht bij het onderwerp Goede elektronische toegankelijkheid.
30 juli 1999
De Internetsite van de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) heeft de achtste WebWijzer Award gewonnen. Deze site is volgens de jury één van de weinige overheidssites die Internet daadwerkelijk en actief inzetten voor hun primaire processen. De WebWijzer Award is een prijs die een vakjury maandelijks toekent aan sites van overheden, musea en archiefdiensten. De prijs is ingesteld door minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid, tevens verantwoordelijk voor het informatiebeleid bij de overheid. De IB-Groep ontwikkelt Internettoepassingen voor studenten, scholieren, intermediairs en (administraties van) onderwijsinstellingen. Zij structureert de informatie daarbij goed in een strakke vormgeving en heeft oog voor de wensen van de gebruiker. Zo heeft de site rekenprogramma's (waarmee studenten kunnen uitrekenen op hoeveel studiefinanciering ze aanspraak kunnen maken), voorbeeld bezwaarschriften, voorbeeld machtigingen en een module waarmee de rechthebbende kan zien of zijn of haar OV-kaart op het postkantoor klaar ligt.
In de zomermaanden is het traditioneel altijd druk bij de IB-Groep. Er komen dan veel vragen binnen over de onderwijskaart, het aanvragen van tegemoetkoming in de studiekosten of het inschrijven bij de opleiding. De telefoon staat roodgloeiend. Om deze drukte enigszins te kunnen opvangen heeft dit zelfstandig bestuursorgaan op haar site een lijst gezet met antwoorden op de meest gestelde vragen. Daarnaast is het mogelijk om vragen per e-mail te stellen en zowel formulieren als brochures te bestellen, te downloaden of te printen via het digitale Loket. Studenten kunnen overigens verschillende formulieren ook eerst on line invullen, waarna ze als brief geprint en ondertekend kunnen worden.
Met behulp van de studentenchipkaart kan de student on line persoonlijke gegevens over studiefinanciering bekijken of wijzigen en inschrijfgegevens en studieresultaten bekijken. Ook wetgeving en examenroosters zijn on line te vinden. De webvertenties (advertenties op Internet) zijn niet storend, omdat ze op een natuurlijke, en daarmee niet hinderlijke, wijze integraal onderdeel uitmaken van de content.
De site is volgens de jury zeer informatief, slaat een goede toon aan, biedt veel faciliteiten en heeft een hoge kwaliteit. De jury
De jury van de WebWijzer Award is ingesteld in het kader van het project Communicatie Overheid - Burger (COB) door minister R.H.L.M. van Boxtel, belast met het overheidsinformatiebeleid. Het project COB is onderdeel van het 'Actieprogramma Elektronische Overheid'.
De jury werkt volstrekt onafhankelijk en bestaat uit Michel Marijnen (burgemeester gemeente Roosendaal en voorzitter commissie Informatiebeleid, Beleidsanalyse en Automatisering van de VNG), Matt Poelmans (programmaleider Overheidsloket 2000 en oud-wethouder Oegstgeest), Casper Van Riet (communicatieadviseur Consumentenbond), Frans Weerts (journalist en web-coördinator Binnenlands Bestuur) en juryvoor-zitter Peter van der Wel (directeur stichting Electronic-highway Platform Nederland). Eerder ging de WebWijzer Award naar de Cultuurzone Rotterdam (juni '99), de bibliotheek Apeldoorn (mei '99), Statline van het Centraal Bureau van de Statistiek (april '99) het Jongerenloket van de Belastingdienst (maart '99), de Eerste Kamer (februari '99), de informatiesystemen PIGA en BISA van de gemeente Amsterdam (januari '99) en Het Limburgs historisch en volkskundig Museum Venlo (december '98).
Meer informatie
Voor meer informatie over het rapport en de jury van de WebWijzer Award kunt u contact opnemen met Peter van der Wel, voorzitter van de Jury, (jury@webwijzer.net), (070) 3373 624 (06 558 533 16). Voor meer informatie over de site van de Informatie Beheer Groep kunt u terecht bij voorlichter Jan van Pelt, J.v.Pelt@ib-groep.nl, (050) 5999 622 (06 2044 1362).

Relevante links:
Informatie Beheer Groep
Jury Webwijzer Award

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie