Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EZ Technieuws magazine jul 1999

Datum nieuwsfeit: 31-07-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

jaargang 37 (1999), nummer 5

Abstracts

Voor de volledige tekst van de artikelen kiest u de EZ-Winkel op internet, info.minez.nl)

Singapore
Jos Kieboom

info.minez.nl/magazine/tn/technws9/tn9905/9905s.htm

Singapore, de Multimedia gateway
Het Tweede Nationale Technologieplan van Singapore dat in 1996 werd opgesteld door overheid, bedrijfsleven en academia, en dat loopt tot 2000, schetst een industrieel perspectief voor Singapore in de 21ste eeuw: to build a worldclass science and technology base in fields that match Singapore's competitive strength and that will spur the growth of new high value-added industries.

Duitsland
Henk Hoefdraad
info.minez.nl/magazine/tn/technws9/tn9905/9905d.htm

Nanotechnologie
Er is geen eenduidige omschrijving van de term nanotechnologie. Vast staat dat het gebied van de nanotechnologie systemen omvat, waarvan de componenten van de orde van grootte zijn van 10 -9 m, maar ook materiaal controle en de vervaardiging van moleculen. Het ziet er naar uit dat de komende decennia grote vorderingen te verwachten zijn op dit gebied. De beheersing van analysemethoden, productie- en structureringstechnieken binnen het nm-gebied, tot en met de manipulatie op atomaire en moleculaire schaal zal voor de verdere ontwikkeling van veel economisch belangrijke gebieden, zoals werktuigbouwkunde en optica als voor de scheikunde, biologie, milieutechnologie en medische technologieen van doorslaggevend belang zijn.

Frankrijk

--------------
Henk Leniger
info.minez.nl/magazine/tn/technws9/tn9905/9905fa.htm

Schone dieselmotor
Het autoconcern PSA (Peugeot en Citroen) heeft onlangs bekendgemaakt dat aan het begin van het jaar 2000 een Peugeot (de opvolger van de 605) op de markt zal worden gebracht met een dieselmotor met directe inspuiting type "common rail" die vrijwel geen roetdeeltjes meer in de atmosfeer brengt. Het filtersysteem waarmee deze motor wordt uitgerust, maakt een einde aan twintig jaar hoofdbrekens. Filters om alle roetdeeltjes op te vangen bestonden reeds, maar het probleem zat hem vooral in de regeneratie van het filter.

info.minez.nl/magazine/tn/technws9/tn9905/9905fb.htm Laser excimere conduit par fibre optique
Een laboratorium van het Centre National de Recherche Scientifique (CNRS) heeft in samenwerking met Onectra (nucleaire installaties) en het bedrijf Cilas (Compagnie Industrielle des Lasers) een excimeerlaser ontwikkeld waarvan de laserbundel wordt geleid door optische vezels. Door deze techniek is het mogelijk om de laser te monteren op een robot om aldus oppervlaktebewerkingen uit te voeren op een stilstaand voorwerp.
Als toepassing van deze nog verder te industrialiseren laser wordt vooral gedacht aan de gecontroleerde decontaminatie van radioactief vervuilde oppervlakten.

info.minez.nl/magazine/tn/technws9/tn9905/9905fc.htm DNA-chip voor waterkwaliteitsanalyse
Dankzij de ontwikkeling van DNA-chips zal het binnenkort mogelijk zijn om de microbiologische kwaliteit van drinkwater in minder dan vier uur te controleren. Met de klassieke methode is daarmee enkele dagen gemoeid. Het waterleidingbedrijf Lyonnaise des Eaux, destijds in 1985 eerste bij de introductie van membraantechnieken bij de behandeling van drinkwater, hoopt op niet al te lange termijn een flinke technologische stap vooruit te zetten bij de kwaliteitscontrole van drinkwater. Met behulp van een "puce a ADN" (DNA-chip) kan snel de microbiologische kwaliteit geanalyseerd worden. Het bedrijf heeft daartoe kort geleden een omvangrijk onderzoekscontract gesloten met het grote biomedische onderzoeksinstituut BioMerieux in Lyon.

Verenigde Staten

--------------
Gerrit van der Wees
info.minez.nl/magazine/tn/technws9/tn9905/9905vs.htm

Overheid en Technologie in de Verenigde Staten:
Hoe werkt de kennismarkt ?
Technologie overdracht vanuit kennisinstellingen
naar bedrijven in de Verenigde Staten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie