Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uit Geneesmiddelen Bulletin juli: Nieuwe registraties

Datum nieuwsfeit: 31-07-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Geneesmiddelen Bulletin Juli 1999

Nieuwe registraties

Becaplerminegel is een gel met 'platelet-derived growth factor' (PDGF), verkregen via recombinant DNA-technologie. Het product is in Europees verband geregistreerd voor een beperkte indicatie, namelijk de behandeling van chronische diabetische neuropatische ulcera met een diameter van £ 5 cm2, mits de ulcera niet zijn ontstaan door stoornissen in de perifere doorbloeding. In Europa hebben 18 miljoen mensen diabetes mellitus, 5 à 10% van hen krijgt diabetische ulcera, waarvan de behandelingsmogelijkheden beperkt zijn.
De werking van becaplermine berust op een granulatiebevorderend effect. Meta-analyse van vier onderzoeken bij patiënten met langer dan acht weken bestaande ulcera, welke niet door ischemie waren ontstaan, laat een matige effectiviteit van becaplermine zien. Complete wondgenezing trad na 20 weken op bij 47% in de becaplerminegroep versus 35% in de placebogroep. Bijwerkingen kwamen bij minder dan 1% van de onderzoekspopulatie voor en waren vergelijkbaar met die van de standaardtherapie of placebo. De klinische onderzoeken toonden aan dat een wondinfectie de genezing negatief beïnvloedde. Behandeling met becaplermine moet daarom niet worden gestart of moet worden onderbroken wanneer een wondinfectie optreedt. Vanwege het gemis aan gegevens mag het gebruik niet langer dan 20 weken duren. Als na 10 weken niet of nauwelijks effect wordt gezien, moet worden overwogen de behandeling te stoppen. Het verdient aanbeveling de behandeling met becaplerminegel over te laten aan artsen met ervaring in de behandeling van diabetische ulcera.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie