Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prijzen industrie in juni verder gestegen

Datum nieuwsfeit: 02-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 02-08-99

Prijzen industrie in juni verder gestegen

Het prijsniveau van Nederlandse industriële producten ligt in juni 0,5% hoger dan in mei. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat de binnenlandse afzetprijzen in juni in vergelijking met een maand eerder met 0,3% zijn gestegen. De exportprijzen zijn met 0,5% toegenomen. In vergelijking met mei vorig jaar ligt het prijsniveau van industriële producten 1,3% lager.

Stijgende prijzen over breed front

Het prijsniveau van de Nederlandse industrie wordt sinds begin 1998 vooral bepaald door forse prijsveranderingen in de aardolie-industrie. In juni 1999 zijn de afzetprijzen van de Nederlandse industrie met 0,5% gestegen ten opzichte van mei. Indien de prijsontwikkeling van de aardolie-industrie buiten beschouwing wordt gelaten, ligt het prijsniveau 0,2% hoger. De binnenlandse afzetprijzen van producten zouden dan eveneens met 0,2% zijn gestegen, de exportprijzen met 0,1%.

Prijsdalingen beperkt

Geringe prijsdalingen van producten zijn in juni onder meer waargenomen in de chemische industrie en de rubber- en kunststofverwerkende industrie. Prijsstijgingen hebben zich volgens het CBS onder meer voorgedaan in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de aardolie-industrie en de basismetaalindustrie.

Prijs grondstoffen in juni sterk gestegen

Het prijsniveau van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, ligt in juni van dit jaar 1,2% hoger dan in mei. De in Nederland gekochte grondstoffen en halffabrikaten zijn volgens het CBS tweemaal zoveel in prijs gestegen als geïmporteerde grondstoffen. In vergelijking met juni vorig jaar ligt het prijsniveau van de verbruiksprijzen in de industrie 0,1% lager. Op de binnenlandse markt zijn deze prijzen met 1,2% gedaald. Geïmporteerde grondstoffen zijn 0,8% in prijs gestegen. In vergelijking met dezelfde periode van het voorafgaande jaar is dit de eerste prijsstijging sinds november 1997.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie