Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP-onderzoek: Veel basisscholen zeer onveilig

Datum nieuwsfeit: 02-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij

SP-ONDERZOEK: VEEL BASISSCHOLEN ZEER ONVEILIG


02-08-99

Uit een onderzoek onder 419 basisscholen blijkt dat er vaak sprake is van een voor kinderen onveilige situatie. Het onderzoek, gehouden op initiatief van kamerlid Harry van Bommel, toont aan dat op 45% van de onderzochte scholen sprake is van onveiligheid op vele terreinen. De afwezigheid van veiligheids- of draadglas in deuren, gevaarlijke kapstokken, onveilige elektrische installaties en ontoegankelijke nooduitgangen komen bij de helft van de scholen voor. Scholen zoeken extra middelen om de veiligheid te verbeteren via sponsoring en oud papier ophalen, maar doen een dringend beroep op staatssecretaris Adelmund om de bekostiging te verruimen. Van Bommel steunt dat verzoek en pleit op de korte termijn voor de instelling van een veiligheidsfonds waar scholen aanvragen kunnen indienen voor concrete verbeteringen. Verder vraagt hij meer aandacht en geld voor een veilige stroomvoorziening bij de komst van computers in het basisonderwijs en toezicht door de Arbeidsinspectie op algemene toegankelijkheid van de nooduitgangen. Deze week krijgt Adelmund het onderzoeksrapport Een ongeluk zit in een klein hoekje! en de ingestuurde actiekaarten aangeboden.

Het onderzoek van de SP volgt op een pilot-onderzoek onder 19 basisscholen in de provincie Utrecht dat werd gehouden op initiatief van verschillende ouderorganisaties. De resultaten van dat onderzoek waren dusdanig ernstig dat Van Bommel bij staatssecretaris Adelmund aandrong op meer onderzoek. Omdat zij daartoe niet bereid bleek, nam het kamerlid zelf het initiatief en stuurde een brief en een veiligheidschecklist naar alle ruim 7000 basisscholen door het hele land. Binnen enkele weken stuurden ruim 400 basisscholen de ingevulde checklist terug.

Uit het onderzoek blijkt dat op de helft van de scholen geen of maar gedeeltelijk veiligheids- of draadglas in de deuren zit. Dit behoort tot de top vijf van ongevalsoorzaken en moet snel aangepakt worden. In eveneens de helft van de gevallen komen onveilige kapstokken voor. Op bijna 60% van de scholen ontbreekt bescherming van de verwarmingsradiator. Bij de helft is sprake van onveilige elektrische installaties zoals bijvoorbeeld losliggende contactdozen, 40% procent heeft geen toegankelijke nooduitgang en bij 60% van de scholen is de nooduitgang niet bruikbaar voor kinderen. De helft van de scholen heeft geen zachte ondergrond onder speeltoestellen en zandbakken en fietsenstallingen vormen eveneens vaak bronnen van onveiligheid. Van de deelnemende scholen heeft 45% meer dan 6 minpunten op de checklist die in totaal 12 punten telde.

Voor meer informatie: Harry van Bommel 070-3183044/06-22788043

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie