Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haarlem 175 Rijksmonumenten rijker

Datum nieuwsfeit: 03-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Haarlem 175 Rijksmonumenten rijker

Haarlem kent sinds vorige week 175 nieuwe Rijksmonumenten. Het gaat om bouwwerken uit de periode 1850 tot 1940: de zogenaamde jongere bouwkunst. Deze "jonge" monumenten zijn in de afgelopen jaren geselecteerd door gemeente, provincie en rijk omdat ze belangrijk zijn voor deze bouwperiode én voor Haarlem. Tot voor kort waren alleen panden van vóór 1850 Rijksmonument. Door deze benoeming van "jonge" rijksmonumenten krijgen meer belangrijke panden en objecten bescherming. De Rijksdienst beoordeelde de panden op schoonheid, hun cultuur historische waarde en of ze belangrijk zijn voor de wetenschap.

Haarlem heeft veel gebouwen uit de periode 1850-1940. Enkele voorbeelden van de nieuwe Rijksmonumenten zijn: de Schouwburg, Vroom en Dreesman, de Haarlemse Melkinrichting, het Teijlersmuseum, het Stedelijk Gymnasium en de begraafplaats aan de Kleverlaan. Bijzondere nieuwe monumenten zijn het wijkje Rozenhagen, grote delen van de Wilhelminastraat, de gevangenis en de Ripperdakazerne. De Rijksdienst voor heeft in sommige gevallen een complex van verschillende gebouwen tot Rijksmonument verklaard. Op die manier komt het monument in zijn oorspronkelijke omgeving meer tot zijn recht.

Voor al deze nieuwe monumenten geldt nu een extra bescherming op grond van de Monumentenwet van 1988. Ze mogen niet zonder toestemming worden gesloopt of verbouwd. De gemeente is verheugd dat de Rijksdienst zoveel waardevolle panden op deze manier beschermt. Op dit moment wordt bekeken of de plaatsing op de monumentenlijst nog gevolgen heeft voor de verschillende projecten in de stad.

3 augustus 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie