Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslagen grote PINT witbier smaaktest

Datum nieuwsfeit: 03-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Promotie INformatie Traditioneel Bier (PINT)

De grote PINT witbier smaaktest

Na uitgebreide voorbereidingen van de uitvoerende commissie werden de 15 witbieren verdeeld over de negen locaties waar PINT-proefavonden gehouden worden. Een honderdtal deelnemers kreeg ieder vijf bieren te proeven, zonder te weten welk bier geproefd werd (blind proeven). Aan de hand van duidelijke instructies en een uitgebreid proefformulier werden de resultaten zo nauwkeurig mogelijk omschreven. Het standaard proefformulier was speciaal voor dit onderzoek aangepast. De landelijke bierproefavonden van PINT zijn ruim zes jaar geleden begonnen. Sinds die datum proeven en beoordelen de deelnemers iedere maand een vijftal speciaalbieren.

Een rekensommetje leerde dat ieder witbier minstens 32 keer afzonderlijk geproefd is. Op deze manier is een redelijk objectief en betrouwbaar beeld ontstaan, hoewel er aan proeven altijd een groot stuk subjectiviteit kleeft. De resultaten zijn dan ook niet de bevindingen van de vereniging PINT, maar het oordeel van individuen en het oordeel is dus niet zaligmakend, ook al denken sommigen daar misschien anders over. Iedereen heeft een eigen smaak- en geurbeleving, wat ook uit de omschrijvingen van proevers bleek. In dit nummer van PINT-nieuws geven wij de oordelen van de proevers weer. Overigens is deze smaaktest uitgevoerd in samenwerking met de Consumentenbond, die de resultaten heeft verwerkt in een eigen artikel dat al gepubliceerd is in het juli-nummer van de Consumentengids.

DE BIEREN, DE PLAATSEN, HET PROEVEN
De keuze van de geproefde bieren viel (uiteraard) samen met de bieren die ook in laboratorium onderzocht waren. Het waren vijf Nederlandse, de acht Belgische en de twee Duitse bieren die volgens de uitvoerende commissie de best verkopende wit- en tarwebieren zijn. Zowel het laboratoriumonderzoek als de smaaktest vonden plaats in februari, de geteste bieren waren voor beide onderzoeken afkomstig uit dezelfde kratten (badges).

De geproefde bieren waren:

Naam bier brouwerij land

Oirschot's Witbier De Kroon NL

Valkenburgs Wit De Leeuw NL

Wieckse Witte De Ridder (Heineken) NL

Korenwolf Gulpener NL

Witte Raaf Arcense (Interbrew) NL

Hoegaarden Wit De Kluis (Interbrew) B

Dentergems Wit Riva B

Steendonks Wit Palm B

Brugs Witbier De Gouden Boom B

Vlaamsch Wit van Honsebrouck B

Celis White De Smedt B

Haecht Witbier Haacht B

Blanche de Namur du Bocq B

Schneider Weisse Schneider D

Erdinger Weissbier Erdinger D

De acht locaties waar de PINT-proefavonden worden gehouden -Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Haarlem, Delft, Middelburg en Den Bosch- plus de locatie van PINT Noord-Brabant, Tilburg, vormden het decor van de proeverijen.

Iedere deelnemer kreeg per bier een uitgebreid proefformulier. Door iedere proever werden vijf bieren geproefd. Op het formulier werden de bevindingen genoteerd over:

* visuele aspecten (schuim, kleur en troebelheid)
* aroma's (zoet, zuur, bitter)

* andere geuren (hop, kruiden, fruit, citrus, metaal, zwavel, diacetyl, fenol)

* hoofdsmaak (zoet, zuur, bitter)

* nasmaak (zoet, zuur, bitter)

* het mondgevoel (koolzuur en alcohol)

* een algemene waardering (uitgedrukt in cijfers van 1 tot 10)
* en andere opmerkingen

De omstandigheden waren zoveel mogelijk gelijk. De proefleiders hadden van tevoren duidelijke instructies gekregen over alle zaken die van belang waren bij het verloop van de avond. Er werd toegezien dat factoren als schenktemperatuur, wijze van inschenken met het oog op de gist, rookvrij proeven en dergelijke overal hetzelfde waren. Op een enkele uitzondering na waren de proefglazen overal gelijk en om de smaakpapillen tussendoor rust te geven was voor water, brood of crackertjes gezorgd. Bij iedere proefavond was een vertegenwoordiger van de organiserende commissie aanwezig en bij een aantal plaatsen was ook een vertegenwoordiger van de Consumentenbond aanwezig om te kijken of alles volgens de regels verliep.
Wat opviel was het enthousiasme van de proevers, de inzet en toewijding van de proefleiders die de sessies zeer goed hadden voorbereid, de enthousiaste medewerking van betreffende uitbaters en de serieuze benadering van de te proeven bieren. Iedere proever kreeg ongeveer 10 cc. van een bepaald witbier voorgeschoteld, dat vlak van tevoren in een aparte ruimte ingeschonken werd. Ieder glas bier werd uitgebreid bekeken, beroken, besnoven, beproefd en beoordeeld.
Via een weloverwogen codering van de flessen en doordat het bier uit het zicht van de proevers werd ingeschonken proefden de deelnemers volkomen blind. Ook proefde iedere deelnemer een ander bier dan zijn of haar buurman en was de volgorde van proeven van ieder bier per deelnemer verschillend. Ieder merk werd evenvaak als eerste, middelste of laatste bier geproefd. Zo werd uitgesloten dat het proeven benvloed werd door de naam of bekendheid van het merk of dor het moment van proeven, een absolute voorwaarde voor het zo objectief mogelijk oordelen over het bier.

SALOMONS OORDEEL
Uit het eindresultaat konden een aantal conclusies worden getrokken. De waardering van de bieren uitgedrukt in cijfers was nogal middelmatig (tussen de 6,2 en 4,3 waarbij cijfers rond de 5,5 veel voor kwamen). Het karakter van de meeste bieren was als fris-zuur te beoordelen, de zoetheid van de bieren was hoog, de meeste bieren -vooral de Nederlandse en Belgische- leken nogal op elkaar. Het bleek moeilijk om echte grote verschillen of duidelijke karakteristieken te ontdekken. Het als lekkerst beoordeelde bier bleek opvallend vaak als "niet echt witbier" te zijn omschreven.

Naam bier cijfer opmerkingen*

Scheider Weisse 6,2 licht koper, amberkleur, banaangeur, zoet-citrus in balans, waterig, niet echt witbier

Brugs tarwebier 5,8 licht geel, citroen geel, strogeur, waterig, licht zurig, beetje vlak

Wiecke Witte 5,8 licht geel, beetje muf, koekjes, beetje dun, citrus, kruidig

Hoegaarden wit 5,7 bleekgeel, gistige lucht, licht kruidig, vrij bitter voor witbier, iets waterig

Blanche de Namur 5,7 licht geel, citrus, koriander, droog, beetje wrang, geparfumeerd, kunstmatig gezoet

Korenwolf 5,6 citroen, graangeel, gistige geur, tannine-achtig, vrij vlak, vanille nasmaak

Oirschots witbier 5,5 licht blondgeel, nat kartongeur, chemisch, waterig, makkelijk drinkbaar, mag minder zoet

Erdinger weisse 5,4 goudgeel, licht koper, zoetig beetje vlak, geen geur, waterig, weinig body, geen echt zomerbier

Dentergems wit 5,4 licht strogeel, weinig geur, dun, wat karakterloos, licht zurig van smaak

Valkenburgs wit 5,4 geel, oranje zweem, moutig, boterig, erg jong? ,beetje waterig, lekker kruidig, springt er niet uit

Celis White 5,3 zeer licht geel, moutgeur, appelgeur, vlakke nasmaak, te zoet te licht, waterig, weinig koolzuur

Steendonk wit 5,3 bleekgeel, beetje muffig, beslagen verhemelte, redelijk witbier, mist tarwesmaak

Vlaamsch wit 5,3 bleekgeel, kruidnagelgeur, kruidig, harde citrussmaak, bittere nasmaak, mist zure frisheid

Witte Raaf 5,0 licht geel, stallucht, zuurtjes, klopt iets niet aan dit bier, te veel zwavelsmaak, waterig

Haecht wit 4,3 licht geel, pilskleur, putlucht, scherp, waterig, nasmaak chemisch zoet, onevenwichtig


* Een selectie van opmerkingen die door individuele proevers zijn gemaakt. De opmerkingen hebben betrekking op geur, kleur en smaak. Deze opmerkingen zijn meerdere malen geplaatst.

Het cijfer in de tabel is het oordeel van deze specifieke groep proevers. Zij blijken deze witbieren niet zo erg te waarderen. Deze proevers zijn doorgewinterde PINT-leden die ook vele andere biertypen hebben leren kennen en waarderen. Dit 'waarderingscijfer' is dus een oordeel van deze specifieke groep.
De vereniging PINT beschouwt dit cijfer ook als een oordeel van deze proevers. Het geeft aan hoe witbier binnen de vereniging 'leeft'. De vereniging PINT geeft zelf geen waarderingscijfers aan bieren omdat dit altijd een subjectief beeld geeft.
Als er dan toch een zeer voorzichtige conclusie getrokken moet worden, dat is dat wellicht dat de brouwers de meest veilige weg kiezen en de grootst gemene deler hanteren. De meeste witbieren lijken sterk op elkaar. Een beetje meer durf zou niet slecht zijn. Tot slot wil ik alle betrokkenen heel hartelijk bedanken voor de toegewijde inzet en medewerking aan dit eerste grote witbieronderzoek.

Frank Boogaard/Theo Flissebaalje


----------------------------------

(GMT +1)

PINT, Postbus 3757, 1001 AN, Amsterdam
Telefoon: +31 (0)10 4848397 (Wim Bruijniks, voorzitter)

Fax: +31 (0)10 4112879

E-mail: (info@pint.nl)

URL: www.pint.nl

© 1996 - 1999 PINT, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...