Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overijssel handhaaft bestuursdwang holland compost

Datum nieuwsfeit: 03-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Zwolle, 3 augustus 1999

Effectuering opgeschort

PROVINCIE HANDHAAFT BESTUURSDWANG HOLLAND COMPOST

Gedeputeerde Staten van Overijssel blijven bij het besluit bestuursdwang toe te passen en het bedrijf van Holland Compost B.V. te Steenwijk te laten ontruimen. Echter, de uitvoering van het besluit wordt opgeschort omdat de zaak opnieuw onder de rechter is. De directie van Holland Compost B.V. heeft een "voorlopige voorziening" aangevraagd bij de Raad van State. De directie van Holland Compost vraagt de Raad van State haar uitstel te verlenen van de plicht tot afvoer van al het aanwezige afval , van 1 augustus 1999 tot 1 november 1999.
De Raad van State zal dit verzoek behandelen in zijn zitting van 19 augustus 1999. Stelt de Raad van State de provincie dan wederom in het gelijk, dan zal de provincie het bedrijf laten ontruimen. Milieugedeputeerde mevrouw Nap-Borger heeft de directie van Holland Compost daarvan vanmiddag persoonlijk op de hoogte gesteld.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben in januari 1999 de milieuvergunning van Holland Compost BV te Steenwijk ingetrokken en de directie toepassing van bestuursdwang aangezegd. De Raad van State heeft de provincie in mei 1999 in het gelijk gesteld. De directie van Holland Compost B.V. kreeg vervolgens tot 1 augustus 1999 de tijd om het bedrijf te ontruimen.
Het bedrijf Holland Compost BV houdt zich bezig met het composteren van organisch bedrijfsafval (groente-afval, bloembollenpelsel, melkslib en berm- en slootmaaisel). Het bedrijf had hiervoor een vergunning gekregen maar overtrad vanaf 1994 stelselmatig de voorschriften die bij die vergunning horen. Niet volledig uitgecomposteerd materiaal werd op het buitenterrein hoger opgeslagen dan de toegestane 5 meter. Daarnaast zijn scheuren en gaten in de vloer geconstateerd en werd de registratie van afvalstoffen niet goed bijgehouden. Verder veroorzaakte het bedrijf al jaren stankoverlast voor de omgeving.
Vanaf 1994 heeft Holland Compost BV drie dwangsombeschikkingen ontvangen; de overtredingen werden echter niet of onvoldoende ongedaan gemaakt. In september 1998 bleek het bedrijf - naast de in de dwangsombeschikkingen genoemde overtredingen - nog talrijke andere vergunningsvoorschriften te overtreden. Het college van GS had er geen vertrouwen meer in dat Holland Compost BV op korte termijn of lange termijn de vergunningsvoorschriften zou gaan naleven. Reden voor het provinciebestuur om de vergunning in te trekken en bestuursdwang aan te zeggen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie