Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toyota breidt Yaris-programma uit

Datum nieuwsfeit: 04-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Toyota breidt Yaris-programma uit

(4 Augustus 1999)

PERSBERICHT:

Op de komende autotentoonstelling van Frankfurt in september aanstaande, presenteert Toyota de eerste uitbreidingen van het Yaris-programma. Zo zal de auto dit najaar leverbaar worden met een nieuwe 1,3 liter VVT-i-motor, eventueel gekoppeld aan een eveneens nieuw ontwikkelde automatische transmissie. En een nieuwe Linea Luna-uitvoering dicht het gat tussen de Linea Terra en de Linea Sol.

Een groot succes mag de Toyota Yaris met recht heten. In de eerste drieëneenhalve maand na z 'n introductie konden er wereldwijd al meer dan 80.000 bestellingen voor genoteerd worden en de verwachting is dat het succes alleen nog maar groter zal worden, nu er ook een tweede motorvariant voor beschikbaar komt. Deze nieuwe 1,3 liter motor heeft een inhoud van 1.299 cm3 en profiteert van dezelfde hoogstaande technieken als de bestaande 1,0 liter krachtbron. Dat betekent dat hij twee bovenliggende nokkenassen heeft, vier kleppen per cilinder en het unieke VVT-i-systeem waarmee de 1,0 liter-motor het onlangs tot 'Best engine of the year' bracht.

Variabele kleptiming
De 1,3 liter motor is geheel nieuw en ontwikkelt een vermogen van 63 kW/86 pk bij 6.000 tpm. en een maximale trekkracht die bij 4.400 tpm. een waarde van 124 Nm bereikt. Daarvan is tussen de 2.400 en 5.400 tpm. doorlopend minimaal 110 Nm beschikbaar, waardoor de souplesse van de nieuwe krachtbron buiten kijf staat. Mede verantwoordelijk hiervoor is het VVT-i-systeem (Variable Valve Timing intelligent), waarbij de kleptiming variabel is en aldoor aangepast wordt aan de omstandigheden. Naast tot veel trekkracht, leidt dit ook tot een laag brandstofverbruik en minder emissies. En dat terwijl de prestaties van de Yaris 1.3 op een hoog niveau liggen: de topsnelheid bedraagt 175 km/u en de acceleratie van 0 naar 100 km/u verloopt desgewenst in slechts 10,7 seconden. Het gecombineerd brandstofverbruik bedraagt 5,9 1/100 km.

Directe ontsteking
Eén van de interessante kenmerken van de compleet nieuwe 1,3 liter motor, is zeker ook de directe ontsteking, een techniek die oorspronkelijk alleen voor auto's uit de topklasse bedoeld was, zoals de Camry V6. De traditionele verdeler is daarbij vervangen door vier afzonderlijke 'high performance' ontstekingsmodules, die elk één van de bougies aansturen. Zo kan de ontsteking haarfijn worden getimed, met als bijkomende voordeel dat het onderhoud aan de verdeler en het afstellen van de ontstekingstijden tot het verleden behoren. De nieuwe motor deelt het ontwerp van de krukas met de 1,0 liter krachtbron met als doel de interne wrijving nog verder terug te brengen en zo het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden.

Automatische transmissie
Tegen meerprijs wordt de Yaris 1.3 verkrijgbaar met een eveneens nieuw ontwikkelde, automatische versnellingsbak. De transmissie kent vier versnellingen vooruit en valt op door zijn compacte bouw en lage gewicht. Door de toepassing van de nieuwste hydraulische technieken, heeft de nieuwe automaat de helft minder tijd nodig om van versnelling te wisselen dan zijn voorganger.

Linea Luna
Eveneens in het najaar, wordt de Yaris leverbaar in een nieuwe Linea Luna-specificatie. Deze wordt zowel in combinatie met de 1,0 als de 1,3 liter motor verkrijgbaar en vindt binnen het gamma z'n plaats tussen de Linea Terra en Linea Sol. Op de Linea Terra zijn onder andere ABS, twee airbags, een radio/cassettespeler en een boordcomputer al standaard en de Linea Luna doet daar nog centrale vergrendeling met afstandsbediening, een lederen pookknop en een dito, in twee kleuren uitgevoerd stuurwiel bovenop, evenals een uitgebreidere radio-uitrusting, opbergvakken aan de voorstoelen en een in twee verschillende dessins uitgevoerde bekleding. Uiterlijk onderscheidt de Linea Luna zich door de specifieke grille met titanium-look en de eigen wieldoppen. En de bumpers zijn in de kleur van de carrosserie uitgevoerd, net als bij de Linea Sol.

Toyota levert de Yaris 1.3 als Linea Luna en Linea Terra. De prijzen starten bij Fl. 28.493,- / EUR 12.930,-. De meerprijs voor automatische transmissie bedraagt Fl. 2.898,- / EUR 1.315,-. Er is al een Toyota Yaris 1.0 vanaf Fl. 23.492,-/ EUR 10.660,-, als Linea Luna kost deze Fl. 27.491,-/EUR 12.475-.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie