Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internetdossier Oost-Europa op website AgriHolland

Datum nieuwsfeit: 06-08-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Oost-Europa: sleutel is niet 'agrarische technologie', maar 'organisatie'

AgriHolland, 6/8/99

Landbouwbedrijven en wetenschap in Oost-Europa zijn druk bezig met overleven. Doordat wordt geïnvesteerd in oudere en goedkopere technieken raakt de landbouw gevangen in een vicieuze cirkel. Uit geldgebrek doen onderzoekers vooral werk voor de agri-industrie. Ook in Tjechië en Slowakije stoppen overheid en boeren te weinig geld in praktijkgericht landbouwkundig onderzoek. Sleutelwoord voor verbetering in de toekomst lijkt niet 'technologie' maar 'organisatie'. Er moet worden geïnvesteerd in kosten-baten analyses, logistiek en management en niet alleen in productie. Dat wordt geconstateerd in het dossier Oost-Europa op de Internetsite AgriHolland. In vijftien artikelen wordt een beeld geschetst van de agrarische sector in Oost-Europa en haar toekomst.

Polen wordt in meerdere artikelen besproken. Daar is op dit moment de groei onstuimig, daar zal de invloed van (Nederlandse) bedrijven en landbouworganisaties en deskundigen het grootst zijn op de wetenschappelijke, sociale, politieke en economische verhoudingen. Integratie van Polen in de EU vraagt om moderne, grote bedrijven en dat is een enorme omschakeling (en sanering) van de huidige bedrijven. Vooralsnog durft de Poolse overheid het niet aan de boeren tot deze stap aan te zetten. Zij neemt vooral maatregelen om de veehouders te ontzien en buitenlandse export te weren. Vanuit Nederlandse onderzoekinstituten wordt wel getracht de kennisdoorstroming te verbeteren en initiatieven te stimuleren via samenwerkingsprojecten.

Kans op vernieuwing van de Oost-Europese landbouw is er vooral vanuit de buitenlandse agro-industrie. Nederlandse bedrijven worden niet slechter van samenwerking met hun Oost-Europese partners. "Van het geld dat beschikbaar is gaat driekwart naar ingenieursbureaus en bedrijven in Nederland", aldus Ben Gast die nieuwe projecten initieerde in Polen. Ook verwerkende bedrijven geven een impuls tot vernieuwing, bijvoorbeeld door het stellen van kwaliteitseisen en het leveren van zaaigoed. Zo heeft Aviko inmiddels 70% van de Poolse markt voor voorgebakken frites in handen.

Het dossier Oost-Europa is opgesteld door AgriHolland in samenwerking met het magazine LT Journaal van de
Landbouwkundige Vereniging. Het dossier is gratis beschikbaar op internet op www.agriholland.nl/dossiers

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie