Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Archeologische boekillustraties in Koninklijke Bibliotheek

Datum nieuwsfeit: 07-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Bibliotheek

De oudheid verbeeld. Archeologische boekillustraties 1500-1900.

De oudheid verbeeld De tentoonstelling De oudheid verbeeld. Archeologische boekillustraties 1500-1900 is vanaf vrijdag 7 augustus tot en met 30 november te zien in de KB.
Deze expositie is samengesteld door dr Nanke Jansma, vakreferent kunstgeschiedenis en archeologie. Zij schetst aan de hand van geïllustreerde boeken en plaatwerken een beeld van de ontwikkeling van de klassieke archeologie. Het gaat hierbij om beroemde, maar toch zelden uit de kast gehaalde, plaatwerken die nu voor het voetlicht worden gebracht en een duidelijke wisselwerking tussen kunstenaars, archeologen en uitgevers laten zien.
Vanaf de eerste vondsten en opgravingen in Rome in de 16de eeuw schoolden de kunstenaars zich in het afbeelden van klassieke beelden en architectuur en verzamelden de oudheidkundigen kennis via inscripties. De publicatie van de afbeeldingen van monumenten uit de klassieke oudheid droeg bij tot de verspreiding van kennis en interesse voor de klassieke cultuur in Europa.
De tentoonstelling laat zien hoe elke regio in de mediterrane wereld zijn eigen ontwikkeling en hoogtepunten heeft gehad. In Rome ontdekte men de schoonheid van de antieke ruïnes, in Etrurië leerde men de kunst in niet-klassieke vormen kennen, in Herculaneum en Pompeii ontdekte men de muurschilderingen en kreeg men zicht op het dagelijks leven in de oudheid, in Griekenland vond men in tempels de oorsprong van de klassieke architectuur en in het Nabije Oosten vond men tot dan toe onbekende beschavingen. De oudheid verbeeld In grote lijnen wordt zo de geschiedenis van de archeologie geschetst, waarbij beroemde namen als Winckelmann en Piranesi voorkomen naast die van Spon, Bellori, Bartoli, Stuart en Revett, Dennis van Etruria, David Roberts, Botta, Layard en vele anderen. Spectaculaire uitschieters zijn de afbeeldingen van Piranesi, de `voyages pittoresques', en de plaatwerken die verschenen na de expeditie van Napoleon in Egypte. In hun totaliteit vertegenwoordigen de geëxposeerde werken een belangrijk deel uit de Europese cultuurgeschiedenis.

De oudheid verbeeld In dit kader wijzen wij u nog op een tentoonstelling die tot 13 september te zien is in het Allard Pierson Museum te Amsterdam: Cornelis de Bruijn, op reis van Rome naar Jeruzalem, en van Moskou naar Batavia.

De catalogus bij deze tentoonstelling is inmiddels uitverkocht. Er is wel een electronische versie beschikbaar in PDF-formaat. Voor het raadplegen van deze catalogus heeft u een gratis te downloaden Adobe Acrobat Reader nodig.

Koninklijke Bibliotheek
Stafafdeling Voorlichting
28 juli 1998

© Koninklijke Bibliotheek Nationale bibliotheek van Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie