Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tennis: Amsterdamse derby nog niet beslist

Datum nieuwsfeit: 09-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KNLTB

tennis eredivisie 1ste speeldag 08 augustus

TENNIS EREDIVISIE - EERSTE SPEELDAG, zondag 08 augustus - ANP Pers Support

Boeiende buitenlanders geven extra kleur aan eredivisietennis

AMSTERDAMSE DERBY NOG NIET BESLIST

Amsterdam, zondag 08 augustus - Popeye Gold Star heeft de Amsterdamse derby tegen Amstelpark nog niet in haar voordeel kunnen beslissen. Het treffen tussen de twee hoofdstedelijke formaties werd wegens de regen met 3-2 in haar voordeel van Popeye afgebroken. De alweer dertienvoudige landskampioen nam niettemin een belangrijke stap in de richting van de Play-Offs, die in het weekeinde van 21 en 22 augustus bij regerend titelhouder Amstelpark worden afgewerkt. Wie van de acht deelnemende eredivisieploegen het slotweekeinde zal halen is overigens volstrekt ongewis. Kort voor de sluiting van de transfermarkt, werden nog enkele boeiende buitenlanders vastgelegd. Onder hen twee top-100 speelsters, de Belgische jeugdtopper Kim Clijsters bij TRG/De Manege en de kopvrouwe van het Argentijnse Fed Cup-team, Paola Lorena Suarez bij OAD Reizen/Topspinners.

Waar vrijwel alle ploegen ter vergroting van de kansen op deelname aan de Play-Offs een beroep deden op buitenlandse inbreng, ging Amstelpark met een compleet Nederlandse formatie het nieuwe eredivisieavontuur in. De regerend kampioen beschikt dan ook in Martin Verkerk en de kersverse finaliste van de nationale kampioenschappen, Michelle Gerards, die echter niet in actie kwam, over een tweetal nationale smaakmakers. De 20-jarige .rookie. uit Alphen raakte in zijn finale bij de Internationale Kampioenschappen van Scheveningen echter licht geblesseerd, trainde zaterdag weer voor het eerst echt voluit, maar haalde tegen Marcel Reuter nimmer zijn niveau van veertien dagen geleden. Daar tegenover stond, dat Reuter weer in de vorm van zijn leven verkeerde en aan Verkerk ook geen echte kans op herstel toestond. Met 6-4 6-2 werd door de Popeye-kopman een eerste opmerkelijke singlezege in de eredivisiecompetitie geboekt.

Popeye GoldStar knabbelde met de zege van Reuter iets van de achterstand af, die het na de vrouwenenkelspelen had opgelopen. Leanne Baker stond nog stijf van de plankenkoorts tegen de meer gelouterde Kim de Weille van Amstelpark en Susanne Trik kon alleen in de tweede set Stephanie Rottier in de problemen brengen. ,,Ik heb het idee, dat ik nog elk jaar beter ga tennissen.., zei Reuter na afloop van de toch wel kleine surprise. ,,Ik geef een aantal uren les, waardoor ik zelf ook meer bewust zie, wat er op de baan gebeurt. Ik ken natuurlijk Martin goed van de twee jaar, dat we samen speelden en ik weet, dat als je goed blijft spelen, hij moeite heeft om zich over die tegenslag heen te zetten. En ik speelde goed, ging op de juiste momenten naar het net en pakte ook de belangrijke punten goed aan... Ook twee man Filippo Messori stuntte. De Italiaan boog een set en 4-1 achterstand tegen Melvin op der Heijde om tot drie sets winst. Het vrouwendubbel van Popeye nam voor de regen kwam duidelijk revanche voor de eerder geleden singlenederlagen.

Hartman/TIJS/LTC Doetinchem heeft duidelijke plannen richting de Play-Offs. Kort voor aanvang van de competitie kon de formatie uit de Achterhoek nog beslag leggen op een naamgevend sponsor, waardoor de basis voor een hoge klassering nog meer solide werd. Dank zij .vaste speelster. Noëlle van Lottum werd het bestaande kwartet al aangevuld met twee representanten van de succesvolle Franse tennisschool. Lea Ghirardi gaf Natascha de Kramer inderdaad geen kans en ook Hanneke Ketelaars was snel klaar met Henriette van Aalderen, die om .vijf voor twaalf. was aangetrokken ter vervanging van de Bulgaarse Galina Dimitrova, die geen visum kreeg. De bespelers van de Vijverberg beten zich echter stuk de mannen van NIB/Zarqa/TV Hoorn. Coach Eddy Bank en zijn pupil bij Jong Oranje Melle van Gemerden werkten zich in drie sets langs de Australiër Grant Doyle, respectievelijk Champion. De dubbels werden eveneens gedeeld voor een 3-3 eindstand

Ook bij het Enschedese Topspinners werd kort voor aanvang van de competitie nog een aantrekkelijk contract gesloten met een nieuwe naamgevend sponsor, OAD Reizen. Tennisorganisatie Approach, die zowel de samenstelling van, als de leiding over het team heeft, zag Ruxandra Dragomir alsnog afvallen. De Roemeense, die door Approach wordt begeleid, had vanwege haar stijging in de richting van de top-20 van de wereld, toernooiverplichtingen elders. Bij de Fed Cup-kwalificatie eind juli in Amsterdam werd Paola Lorena Suarez voor de gehele competitie vastgelegd. De Argentijnse was niet opgewassen tegen Kim Clijsters, de opmerkelijke last minute .aankoop. van TRG/De Manege. De pas 16-jarige Belgische, die dit jaar op Wimbledon de vierde ronde haalde, bleef na een boeiend gevecht met 5-7 in de derde set overeind. Lottie Seelen was niet opgewassen tegen de routine van Flora Perfetti.
Vassilis Mazarakis werd winnaar van het Nederlands Satelliet Circuit, Nicolas Coutelot eindigde uiteindelijk als derde. De Enschedese troeven pakten echter niet de punten tegen Jan-Frode Andersen, de Noor in dienst van TRG/De Manege en Martijn Bok, die ook het dubbelspel tot winst voerden. OAD Reizen/Topspinners deed via het vrouwendubbel iets terug voor een 2-4 eindstand in het voordeel van de bezoekers.

Bij Estron/Halfweg zijn Lubomira Bacheva en Raemon Sluiter dit seizoen de bepalende spelers. De Bulgaarse bleef vorig seizoen al ongeklopt en is dit seizoen alleen nog maar sterker op dreef. Bij Tennis Centrum Groenekan ontbrak Laurence Courtois, de Belgische die eveneens aan een opmerkelijk tennisjaar bezig is, op het appel. Ze werd bij de club onder de rook van Utrecht, die over drie Belgische speelsters beschikt, vervangen door Patty van Acker, die van Bacheva niet veel kans kreeg. De Spaanse Eva Bes klopte Zuiderbuur nummer 2, Stephanie Deville in drie sets.
Sluiter stuitte op James Sekulov, de Australiër van Oost-Europese afkomst, die in Nederland een absolute .nobody. was, tot twee weken geleden. Toen speelde Sekulov zich in Los Angeles als qualifier in de kijker. Niet alleen kwalificeerde hij zich voor het sterk bezette evenement, maar drong hij zelfs door tot de halve finales, waar hij door niemand minder dan Pete Sampras een halt werd toegeroepen. Sluiter bleek met 6-2 6-0 echter niet geïmponeerd. Fernon Wibier was in een gelijkopgaand duel de meerdere van Marc Merry. De beide dubbels werden indoor afgewerkt en eindigden ook in het voordeel van Estron/Halfweg, dat daarmee met een maximale zege opende.

Korte berichten:
Natascha de Kramer, die bij NIB/Zarqa/TV Hoorn in de eredivisie uitkomt, heeft zaterdag de vrouwenfinale gewonnen bij het viersterren A-toernooi in Weert. De Rotterdamse was in de tiebreak van de derde set de baas over Stephanie Gomperts, die als derde speelster bij OAD Reizen/Topspinners is opgenomen.

Van maandag 09 tot en met zaterdag 14 augustus worden bij de Hillegomse Tennis Club de Nationale Jeugd Kampioenschappen op buitenbanen verspeeld in de leeftijdsgroepen tot en met 12, tot en met 14, tot en met 16 en tot en met 18 jaar. Midweeks worden de diverse schema.s, waarin de eerste 64 jongens en meisjes van de nationale jeugdranglijst zijn opgenomen, tot aan de beste vier afgewerkt. Op zaterdag staan de halve finales en de finale in alle leeftijdscategorien op het programma.

Uitslagen eerste speeldag eredivisie zondag 08 augustus 1999:

Popeye Gold Star Amsterdam - Amstelpark Amsterdam 3-2 gestaakt wegens regen
Leanne Baker (NZl) - Kim de Weille 4-6 1-6
Sussane Trik - Stephanie Rottier 2-6 7-5 2-6
Marcel Reuter - Martin Verkerk 6-4 6-2
Filippo Messori (Ita) - Melvin op der Heijde 5-7 6-4 6-1 Baker/Trik - Rottier/De Weille 6-3 6-0
Messori/Reuter - Op der Heijde/Verkerk 6-5 afgebroken wegens regen

Hartman/TIJS/LTC Doetinchem - NIB/Zarqa/TV Hoorn 3-3 Lea Ghirardi - Natascha de Kramer 6-2 6-1
Hanneke Ketelaars - Henriette van Aalderen 6-2 6-1 Grant Doyle (Aus) - Eddy Bank 6-4 6-7 4-6
Thierry Champion (Fra) - Melle van Gemerden 6-4 3-6 2-6 Ghirardi/Noelle van Lottum - Van Aalderen/Tamara Rollenberg 6-2 6-3 Champion/Doyle - Bank/Van Gemerden 6-7 1-6

OAD Reizen/Topspinners Enschede - TRG/De Manege Apeldoorn 2-4 Paola Lorena Suarez (Arg) - Kim Clijsters (Bel) 5-7 6-1 5-7 Lottie Seelen - Flora Perfetti (Ita) 5-7 1-6
Vassilis Mazarakis (Gri) - Jan-Frode Andersen (Noo) 2-6 4-6 Nicolas Coutelot (Fra) - Martijn Bok 6-3 2-6 2-6 Stephanie Gomperts/Suarez - Clijsters/Perfetti 6-2 6-2 Eric Brummer/Coutelot - Andersen/Bok 6-4 1-6 4-6

Estron/Halfweg Spijkenisse - Tennis Centrum Groenekan 6-0 Lubomira Bacheva (Bul) - Patty van Acker (Bel) 6-0 6-2 Eva Bes (Spa) - Stephanie Deville (Bel) 6-3 4-6 6-3 Raemon Sluiter - James Sekulov (Aus) 6-2 6-0
Fernon Wibier - Marc Merry 6-4 7-6
Bes/Debby Haak - Van Acker/Deville 7-6 5-7 6-1
Ralph Kok/Sluiter - Merry/Sekulov 6-2 7-6

PK-990808.

09 aug 99 09:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie