Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP vraagt Zuid-Holland vossen te beschermen tegen jacht

Datum nieuwsfeit: 09-08-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

SP VRAAGT PROVINCIE ZUID-HOLLAND VOSSEN TE BESCHERMEN TEGEN EXCESSIEVE BEJAGING.

De SP heeft Gedeputeerde Staten van Zuid Holland verzocht terughoudendheid te betrachten bij de vergunningverlening voor het bejagen van vossen. Het is de partij een doorn in het oog dat de voortdurende mediahetze die door de jagersvereniging tegen dit prachtige en nuttige roofdier gevoerd wordt, nog steeds leidt tot het legaliseren van stropersmethoden zoals het uitgraven van vossenburchten, het organiseren van ondergrondse gevechten op leven en dood tussen vossen en jachthonden, het doodknuppelen of -slaan van jonge vosjes, het tijdens de nachtelijke uren verblinden van vossen om ze zo gemakkelijk doelwit te maken en het schieten van moederdieren in de draag- en zoogtijd.

Alhoewel de vergunningverlening formeel bij het ministerie ligt, is het advies van de provincies van groot belang bij het verstrekken van vergunningen door het ministerie. Daardoor dreigt er wel een zeer versnipperd beleid. De SP vraagt aan de Provincie Zuid Holland uiterste terughoudendheid te betrachten bij de vergunningverlening en verleende vergunningen aan maximale openbaarheid en controle te onderwerpen. Zoals ook in veel andere jaren het geval is, is de vos in de maand augustus het object van een ware mediahetze, op touw gezet door individuele en georganiseerde jagers. Nu de staatssecretaris van LNV overweegt de vos een beschermde status te geven en alleen bejaging toe te staan in gevallen waarin sprake is van ernstige, niet op diervriendelijke wijze te voorkomen schade, is de KNJV een offensief gestart om via negatieve berichten over de vos te komen tot een landelijke of provinciale onbeschermdverklaring. De meest afschuwelijke fabels over de vos worden daarbij ingezet, variërend van het feit dat de dieren slachtingen zouden aanrichten onder kippen, dodelijke lintwormen zouden verspreiden, hondsdolheid zouden verspreiden, lammetjes en kalfjes zouden verscheuren, eerzame meisjes te paard achtervolgen tot het zelfs opgraven van lijken op begraafplaatsen uit vers gedolven graven en het decimeren van de weidevogelstand. Niets van deze hetze berust op waarheid.

De SP is na overleg met organisaties als De Dierenbescherming en De Faunabescherming en op basis van deskundigenverklaringen zoals die van vossenspecialist J. Mulder uit de Bilt en duinecoloog G.J. de Bruin uit Leiden tot de conclusie gekomen dat de vossenstand in Nederland bloot staat aan extreme bejaging die ervoor zorgt dat de gemiddelde leeftijd van de dieren is gedaald tot onder de 2 jaar. Het feit dat jagers nog steeds moederdieren mogen schieten en de weesdieren aan hun lot overlaten of doodslaan (ze zijn de kogel niet eens waard!) geeft aan dat het lot van deze diersoort bij de zich faunabeheerders noemende jagers niet in goede handen is. Tot 1994 kreeg iedereen die op het politiebureau een vossenstaart inleverde f 15,= premie. Na acties van dierenbeschermingsorganisaties is die premie afgeschaft, de vossenjacht is echter in volle hevigheid doorgegaan. Om die reden wil de SP fractie Zuid-Holland zich inspannen voor een beter beschermingsregime voor de vos op provinciaal niveau. De SP statenfractie Zuid Holland heeft SP statenfracties in andere provincies opgeroepen hetzelfde te doen.

Persinfo: Erik van der Burgh, SP Statenlid Zuid Holland Tel 0181-619600
Fax 0181-629286
Mob 06-21534707

Aan het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland


Onderwerp: vragen ex artikel 52 van het Reglement van Orde

Spijkenisse, 5 augustus 1999

Geacht college,

Op 4 augustus heb ik via de media, dagblad Trouw en het Jeugdjournaal , vernomen dat in Den Hout(N-B) drie jonge vossen zijn teruggezet in de natuur.

De drie hulpbehoevende vosjes werden in het bos gevonden nadat de moeder vos was verongelukt of doodgeschoten.

In het artikel werd ook gemeld dat deze terugplaatsing in de natuur niet op bezwaren stuitte van het ministerie van LNV.

De vergunningen voor het doden van vossen worden op dit moment nog door het ministerie van LNV afgegeven, maar zodra de Flora en faunawet van kracht wordt, gaat deze taak naar de provincies.

Naar aanleiding hiervan heb ik de volgende vragen:

1) Heeft het ministerie van LNV, c.q. LASER, in de afgelopen 12 maanden bij de provincie een verzoek(en) tot advisering gedaan inzake het verlenen van een vergunning ex artikel 53 Jachtwet tot het doden van vossen in de provincie?

2) Indien vraag 1 bevestigend wordt beantwoord, heeft deze advisering tot vergunning verlening geleid?

3a) Indien het ministerie van LNV, c.q. LASER, in de afgelopen 12 maanden bij de provincie verzoek(en) tot advisering heeft gedaan inzake het verlenen van een vergunning ex artikel53 Jachtwet tot het doden van vossen, kunt u een afschrift van deze verzoeken en de bijbehorende adviezen van de provincie aan de Provinciale Staten toesturen ?

b) Op welke termijn denk u de provinciale staten van deze informatie te kunnen voorzien?

4) Indien vraag 2 bevestigend wordt beantwoord, voor welke gebieden binnen de provincie zijn deze vergunningen ex artikel 53 Jachtwet afgegeven?

5) Zijn er door de provincie nog extra eisen aan deze vergunningadvisering meegegeven? Indien dat het geval is, welke extra eisen heeft de provincie gesteld?

6) Is het college met mij van mening dat het doden van vossen in de schoontijd (maart tot eind juni) niet zou moeten plaatsvinden daar de kans groot is dat de jonge vosjes zonder ouders komen wanneer deze is gedood door de jager en daardoor de hongerdood sterven?

7) Is het college met mij van mening dat wanneer er een vergunning wordt afgegeven die moet worden gecontroleerd gedurende de looptijd van de vergunning en dat deze vergunning op naam van één persoon moet worden gesteld?.

8) Is het college met mij van mening dat wanneer er een vergunning wordt afgegeven, de vergunning verleende een rapportageplicht heeft ten opzichte van de vergunningverlener?

9) Is het college met mij van mening dat wanneer er sprake is van belangrijke schade dit altijd zeer plaatselijk is en tijdelijk en dat derhalve de vergunning ook moet worden afgegeven voor een bepaald,duidelijk omschreven gebied en voor een korte tijdspanne?

10) Kan het college een overzicht verschaffen van de criteria die worden gehanteerd bij het beoordelen van vergunningaanvragen ex artikel 53 Jachtwet voor het doden van vossen en zo ja, deze aan de provinciale staten toezenden?

11) Wanneer er een positief advies wordt afgegeven, is het college met mij van mening dat dat alleen mag gebeuren door middel van het geweer, dus zonder het uitgraven van holen, geen doding van nestjongen, geen kunstlicht en geen gebruik maken van aardhonden?

In afwachting van uw beantwoording verblijf ik ,

Namens de SP-fractie

H.J. van der Burgh

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...