Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: Euthanasie-wetsvoorstel te vergaand

Datum nieuwsfeit: 11-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA: Euthanasie-wetsvoorstel te vergaand

Den Haag, 11 augustus 1999

Te vergaand, is de eerste en voorlopige reactie van woordvoerster Clemence Ross- Van Dorp op het Wetsvoorstel inzake de Toetsing van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. De CDA-fractie heeft met name problemen met het (nog verder) op afstand zetten van het Openbaar Ministerie en de positie van de 12 tot 16 jarige.

Clemence Ross: Euthanasie kan onontkoombaar zijn in een uitzichtloze noodsituatie met ondraaglijk lichamelijk lijden. Het is de opdracht van de arts het lijden van zijn patiënten zoveel mogelijk te voorkomen / te verlichten. Er kunnen zich echter gevallen voordoen waarbij een arts met al zijn medische kennis niet anders kan dan levensbeëindigend handelend op te treden. De rechter moet echter altijd het handelen van een arts kunnen toetsen. Ons grote bezwaar tegen dit wetsvoorstel is dat het OM nog verder op afstand wordt gezet. De toetsingscommissies nemen de rol van het OM over; zij gaan beoordelen of de arts zorgvuldig heeft gehandeld. Hierdoor wordt in praktijk een beroepsgroep, de artsen, boven de wet geplaatst. Dat kan niet. We zien de noodzaak van dit wetsvoorstel ook niet in. Artsen die in de huidige praktijk volgens de geldende toetsingscriteria werken kunnen een euthanasie-geval gewoon melden. Als de arts zorgvuldig is geweest zal het OM ook nu niet tot vervolging overgaan, dat weet men. Het is een illusie te denken dat onzorgvuldig handelende artsen bij dit wetsvoorstel wel zouden gaan melden. Voor ons is en blijft essentieel dat het OM altijd moet kunnen blijven toetsen. Euthanasie moet dus formeel èn materieel in het wetboek van Strafrecht blijven

De keuze om kinderen tussen 12 en 16 jaar zelfstandig de bevoegdheid te geven om te beslissen over euthanasie vindt Ross verbazingwekkend. Hierdoor kunnen de ouders buitenspel worden gezet. Een kind mag niet alleen worden gelaten met deze beslissing. Voor een volwassene is dit al een zeer moeilijke beslissing maar een kind heeft in zo`n situatie begeleiding van ouders nodig. Er mag geen conflictgebied tussen ouder en kind worden geschapen; ouders zijn er immers niet op uit om hun kind onnodig te laten lijden. In de praktijk blijkt ook dat, daar waar ouders en kind van mening verschillen, gesprekken met de arts er veelal toe leiden dat beiden op dezelfde lijn komen. Het is bovendien onlogisch. In de Nederlandse wetgeving beschouwen we kinderen pas bij meerderjarigheid als handelingsbekwaam, maar de regering wil ze nu in een beslissing over leven en dood reeds als volwassen aanmerken. Wij willen de ouders een beslissende stem geven.

Het CDA wil meer aandacht voor goede stervensbegeleiding en adequate pijnbestrijding. De palliatieve zorg is nog onvoldoende ontwikkeld in Nederland. Als het natuurlijk stervensproces waardig kan plaatsvinden, met goede pijnbestrijding, hoeft euthanasie d.w.z. actieve levensbeëiniging niet altijd aan de orde te komen. Voorkomen moet worden dat de angst voor pijn en slechte zorg, leidt tot een vroegtijdige wens tot euthanasie.

Woordvoerder: Clemence Ross, telefoon 031-5617236 Voor verdere informatie: Bieke Oskam, telefoon 070-3182509 of 06-53153269

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie