Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetgever werkt ex-gedetineerden tegen

Datum nieuwsfeit: 11-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


11 augustus 1999

Wetgever werkt ex-gedetineerden tegen bij terugkeer in de maatschappij

De toekomstige wetswijzigingen in het arbeids- en verzekeringsrecht zullen het voor ex-gedetineerden moeilijker maken om een nieuw bestaan op te bouwen. Sterker nog, het systeem werkt zelfs criminaliteit in de hand. Niet alleen zal er meer justitiële informatie beschikbaar komen, de informatie zal ook voor meer personen toegankelijk zijn. Dit is een van de conclusies van een onderzoek dat mr. Helen Brok deed bij de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht, op verzoek van de Vereniging Delinkwentie en Samenleving (D&S).

In het onderzoek gaat Brok in op de juridische problemen die ex-gedetineerden ondervinden als ze een nieuw bestaan willen opbouwen. De problemen zijn het meest voelbaar bij het sluiten van verzekeringen en arbeidscontracten. Hiertoe sprak de onderzoekster met een aantal ex-gedetineerden.

Bij het vinden van een baan gaat het vaak al mis tijdens het sollicitatiegesprek. Als de werkgever vraagt naar een detentieverleden, is het voor de sollicitant onduidelijk of hij deze vraag moet beantwoorden. Onthult hij zijn verleden, dan zal dat meestal tot een afwijzing leiden. Liegt hij, dan kan dat later tot beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst leiden.Volgens Brok kan deze pijnlijke situatie worden voorkomen als werkgevers meer gebruik maken van een Verklaring omtrent het gedrag. De burgemeester beslist over het afgeven van deze verklaring. Als hij oordeelt dat het strafrechtelijk verleden aan de toekomstige werkzaamheden in de weg zal staan, zal hij geen verklaring afgeven.

Verklaring

Het gebruik van justitiële gegevens zal binnenkort door een wetswijziging worden verruimd. Niet alleen werkgevers zullen in de toekomst naar het strafrechtelijk verleden kunnen vragen, maar ook allerlei maatschappelijke organisaties en sportverenigingen. Daarnaast krijgen burgemeesters de beschikking over meer justitiële gegevens dan voorheen. Dat verkleint hoogstwaarschijnlijk de kans op het krijgen van zo'n verklaring. De wetswijziging maakt het volgens Brok dan ook moeilijker voor ex-gedetineerden om een nieuw bestaan op te bouwen. Desondanks pleit Brok er toch voor dat werkgevers meer gebruik van de verklaring omtrent het gedrag gaan maken bij sollicitatieprocedures. Dit biedt betere waarborgen voor een sollicitant dan wanneer de werkgever expliciet de vraag stelt naar het verleden.

Het tweede deel van Brok's onderzoek gaat in op de problemen die ex-gedetineerden ondervinden bij het sluiten van een verzekering. De verzekeringnemer is verplicht om contacten met politie en jusitie tot
8 jaar voorafgaand aan het sluiten van de verzekering te vermelden. De verzekeraar kan dan een verzekering weigeren, wat ook met grote regelmaat gebeurt. De wetswijziging legt dit principe vast. In de praktijk betekent dit voor ex-gedetineerden dat zij vaak onverzekerd zijn of een verzekering op naam van een familielid of vriend sluiten. Veel zal er voor ex-gedetineerden dan ook niet verbeteren. Integendeel, het systeem van de wet belemmert mensen om met hun verleden te breken en een nieuw bestaan op te bouwen.

`Gevangen in het verleden. Een juridisch onderzoek naar de gevolgen van een detentieverleden bij het aangaan van arbeidsovereenkomsten en verzekeringsovereenkomsten in het licht van de voorgestelde wetswijzigingen' door Helen Brok is te bestellen bij de Wetenschapswinkel Rechten UU, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht, telefoon 030-253 7025. Prijs f 20,- inclusief verzendkosten.

Voorlichter Johan Vlasblom

(030) 253 4073 of 253 3550

Laatst gewijzigd: 12 augustus, 1999
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie