Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artis-dieren stonden even stil bij de zonsverduistering

Datum nieuwsfeit: 12-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Artis

Amsterdam, 12 augustus 1999

Persbericht

Artis-dieren stonden even stil bij de zonsverduistering

Het werd niet echt donker, maar wel merkbaar frisser, terwijl het licht van kleur veranderde. Tal van dieren werden door medewerk(st)ers vóór, tijdens en na de zonsverduistering gevolgd in hun gedragingen.

Zowel de gevleugelde Artis bewoners als de aanvliegende vogels maakten beduidend minder lawaai. De Japanse makaken op de Apenrots werden steeds rustiger, terwijl de altijd brutale jongen tijdens de zonsverduistering zich aan moeder vastklampten. Zij hielden zich dan ook uitermate stil op het moment dat de maan de zon voor bijna 93% verduisterde. De vele eclipsbrildragende bezoekers brachten Charlie, de chimpanseeleider van de groep, behoorlijk van zijn stuk. Hij had zelfs geen interesse in het vrouwtje dat, duidelijk herkenbaar aan de enorme zwelling op haar achterste, in haar vruchtbare periode was.

Vlak vóór de verduistering vonden vele bijen hun weg terug naar de korf constateerde de aanwezige waarnemer met zijn broek in de sokken tegen eventuele bijensteken. Maar een bij zag nog een andere mogelijkheid en stak hem op zijn hoofd.

Nadat de maan de zon weer geheel tevoorschijn liet komen, werden de Japanse makaken steeds actiever en speelden en ravotten meer dan op andere dagen. Zowel voor de mensen als de dieren kwam het 'gewone' leven weer op gang en kijken de Artis-sterrenkundigen en de Artis-biologen terug op een geslaagde samenwerking.

De eclipsbrilletjes hebben hun dienst bewezen. De eerstvolgende totale zonsverduistering zal te bewonderen zijn in Afrika. Voor vele Afrikanen zou het een uitkomst zijn uw brilletje te mogen gebruiken. Stuur uw brilletje op naar Artis, antwoordnummer 4596, 1000 RA Amsterdam of lever deze bij Artis in en i.s.m.
ontwikkelingsorganisatie Simavi en Pearl worden uw gebruikte, veilige brilletjes verscheept naar Afrika.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie