Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace luidt noodklok vervuiling poolgebied en oceanen

Datum nieuwsfeit: 12-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Subject: Greenpeace luidt noodklok over omvang vervuiling poolgebied en oceanen

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 12 augustus 1999.

Greenpeace luidt noodklok over omvang vervuiling poolgebied en oceanen
KWETSBARE GEBIEDEN VIA LUCHT EN WATER
VERGIFTIGD

Groeiende hoeveelheden gifstoffen geproduceerd in geïndustrialiseerde landen komen via lucht- en waterstromen terecht in afgelegen en kwetsbare gebieden. IJsberen, walvissen, zeehonden en menselijke bewoners van het poolgebied worden in hoge mate aan die giftige stoffen blootgesteld. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag door Greenpeace is gepresenteerd. Het rapport ‘Tip of the Iceberg’ bundelt onderzoek door onafhankelijke wetenschappers.

Het schandaal rond de met dioxine vergiftigde kippen in België illustreert dat de mens bezig is de wereld te vervuilen. Giftige stoffen die op de ene plaats worden gemaakt duiken op een andere plek weer op. De gifkippen zijn daarvan slechts één voorbeeld. In het rapport van Greenpeace worden ook andere voorbeelden aangehaald. Zo zijn er op Spitsbergen ijsberen aangetroffen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken vermoedelijk door blootstelling aan PCB’s. En in Zweden is de hoeveelheid brandvertragers in moedermelk de laatste 25 jaar verzestienvoudigd.

Dioxines, PCB’s en broomhoudende brandvertragers behoren tot een groep zeer giftige chemische stoffen die POP’s worden genoemd (Engels: Persistent Organic Pollutants). POP’s worden moeilijk afgebroken in het milieu en hopen zich op in mens en dier. Dat heeft schadelijke gevolgen zoals verstoring van de hormoonhuishouding en een verminderde afweer tegen ziektes.

Het poolgebied is extra kwetsbaar omdat verontreinigingen in dit koude klimaat vrijwel niet worden afgebroken. Doordat de giftige stoffen zich ophopen in lichaamsvet kunnen POP’s ook worden doorgegeven als het ene dier het andere opeet. Hoe hoger een dier in de voedselketen staat, des te hoger de concentratie giftige stoffen. De hoeveelheid PCB’s in ijsberen is 5.000.000 keer de oorspronkelijke concentratie in zeewater.

Een aantal POP’s, zoals PCB’s en het bestrijdingsmiddel DDT, is inmiddels verboden. De productie en het gebruik van andere gifstoffen gaat echter gewoon door, zoals brandvertragers in computers en andere elektronische producten en tributyltin (TBT) in scheepsverf. Veel van deze stoffen worden nu aangetroffen in dieren en mensen in het Noordpoolgebied.

In 1998 hebben de Europese milieuministers afgesproken om alle vervuiling door POP’s per 2020 te stoppen. Ze hebben beloofd haast te maken met dioxines, TBT, broomhoudende brandvertragers en bepaalde bestrijdingsmiddelen. Tot nu komt er zeer weinig van deze belofte terecht. Greenpeace vindt dit onaanvaardbaar. Het wordt hoog tijd dat er concrete stappen worden gezet richting schone producten en schone technieken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie