Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provinciaal restauratie programma Limburg vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 12-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

Provinciaal restauratie programma goed voor Fl. 3 miljoen aan monumentensubsidies


125/99

Maastricht, 12 augustus 1999

PROVINCIAAL RESTAURATIE PROGRAMMA GOED
VOOR F 3 MILJOEN AAN MONUMENTENSUBSISIES

Gedeputeerde Staten hebben het Provinciaal Restauratie Programma (PRUP) 1999-2004 in ontwerp vastgesteld. Voor het PRUP is de komende jaren in totaliteit f 3.115.232,-- beschikbaar. In het uitvoerings-programma worden de beschikbare rijksmiddelen toegewezen voor restauraties van monumenten in Limburgse gemeenten met minder dan 100 monumenten.

Voorafgaand aan de opstelling van het ontwerp-PRUP heeft overleg plaatsgevonden met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het Bisdom Roermond. Ook de stichting Monumentenhuis en diverse gemeenten zijn betrokken geweest. Het ontwerp wordt ter inzage gelegd waarna reacties worden betrokken in de opstelling van het definitieve uitvoeringsprogramma.
De verdeling van het voorgestelde budget is als volgt:
1. categorie woonhuizen/boerderijen f 1.447.678,--
2. religieuze gebouwen f 857.031,--

3. overige gebouwen f 810.523,--
Buiten het PRUP vallen de zogenoemde Megakanjers, zeer grootschalige restauratieprojecten die buiten de reguliere subisietrajecten vallen. Deze knelpunten worden opnieuw onder de aandacht gebracht van de rijksoverheid.

Roermond zoekt aansluiting bij PRUP

ook Roermond, met 150 rijksmonumenten, heeft aansluiting gezocht bij het PRUP. Roermond behoorde tot de zogenoemde budgethoudende gemeenten waar Rijksmiddelen voor restauratie rechtstreeks worden toegekend. Roermond heeft een budget van f 117.000,-- dat volstrekt onvoldoende is om alle restauratieplannen te ondersteunen. Het Roermondse monumentenbestand is vrij goed op orde maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor monumentele industriële complexen. Deze complexen zijn sterk vervallen en restauratie en herbestemming vergt veel meer geld dan voor de stad beschikbaar is. Daar staat tegenover dat het budget, beheerd door de Provincie, niet volledig wordt gebruikt. Met name omdat kleinere gemeenten op kortere termijn onvoldoende projecten hebben.

Om deze reden hebben de Provincie Limburg en de gemeente Roermond besloten te gaan samenwerken. Roermond stort het eigen budget volledig in het provinciale budget, maar kan vervolgens aanspraak maken op het ruimere budget om enkele grote woonhuisprojecten aan de Roersingel van de grond te krijgen. Op deze wijze wordt het voor Limburg beschikbare budget voor monumentenzorg op efficiënte en doeltreffende wijze ingezet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie