Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FMO overeenkomst met Midden-Amerikaanse ontwikkelingsbank

Datum nieuwsfeit: 16-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FMO

FMO tekent overeenkomst Midden-Amerikaanse ontwikkelingsbank

FMO breidt financiële relatie met regionale ontwikkelingsbank Midden-Amerika verder uit

Drs. R. Michael Barth, sinds 1 juli algemeen directeur van de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO), heeft gisteravond in The Grand Hotel in Amsterdam een leningovereenkomst ondertekend met de Midden-Amerikaanse ontwikkelingsbank Banco Centroamericano de Integración Económica (BCIE). Hiermee verplicht de FMO zich tot het verstrekken van een lening van USD 20 miljoen met een looptijd van ruim twaalf jaar.

BCIE zal deze FMO-lening gebruiken om vooral de particuliere sector te financieren in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. De lening zal onder andere gebruikt worden voor infrastructurele projecten. De FMO geeft hiermee ook na de de verwoestende werking van orkaan Mitch haar commitment af voor de regio.

BCIE is een van de voornaamste bronnen van investeringskrediet in Midden-Amerika. Via lokale banken maar ook rechtstreeks financiert zij het particuliere bedrijfsleven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de economische en sociale ontwikkeling van Midden-Amerika.

Tijdens de ondertekening benadrukte Michael Barth het belang van de samenwerking met BCIE. 'De ontwikkelingswaarde voor Midden-Amerika is hoog en het biedt ons ook een uitstekende investeringsmogelijkheid', aldus Barth.

De FMO breidt daarom haar financiële relatie met BCIE verder uit. De eerste lening aan BCIE dateert uit 1993. De FMO verstrekte in die tijd een lening van USD 10 miljoen met een looptijd van tien jaar.

In aanvulling hierop zijn beide partijen van plan om binnenkort een investeringsfonds voor Midden-Amerika lanceren onder de naam 'Probanco Central American Banking Growth Fund'. Dit fonds zal vooral investeren in particuliere niet-beursgenoteerde banken in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. De vraag naar risicodragend kapitaal bij deze banken is groot. Dit is het gevolg van de snelle groei van het lokale bankwezen in combinatie met meer stringente solvabiliteitseisen van de centrale banken en de toezichthoudende organen in deze landen. Het fonds zal bijdragen aan de versterking en professionalisering van de lokale banksector en hiermee van belang zijn voor de verdere economische ontwikkeling.

BCIE is opgericht in 1960 door de overheden van Guatemala, Honduras, Nicaragua en El Salvador. Drie jaar later trad ook Costa Rica toe als aandeelhouder van de regionale ontwikkelingsbank. Hoofddoel van de bank is de economische ontwikkeling in Midden-Amerika te stimuleren en de economische integratie van de vijf lidstaten te bewerkstelligen. BCIE is gevestigd in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, en heeft vestigingen in de andere vier landen.

De FMO is gespecialiseerd in het financieren van investeringen in de particuliere sector in ontwikkelingslanden. Zij verstrekt financieringen aan financiële instellingen en bedrijven in meer dan zeventig landen. Op deze wijze draagt de FMO bij aan de duurzame ontwikkeling in haar werkgebied. Latijns-Amerika is het grootste continent in de portefeuille van de FMO met een aandeel van 38%. Bijna eenderde hiervan staat uit in Midden-Amerika.


-----

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Robert Hofenk, algemeen secretaris
Tel. 070 3149657
Of
Anne Martine Kruisinga, pr & communicatie
Tel. 070 3149713

Nederlandse Financierings-Maatschappij
voor Ontwikkelingslanden N.V.
Postbus 93060
2509 AB Den Haag
Tel 070 314 9696
Fax 070 324 6187
E-mail (fmo@wxs.nl)
Web site www.fmo.nl

16 aug 99 09:44

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie