Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NUT 3: Stand van Zaken automatisering bij huisartsen

Datum nieuwsfeit: 16-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NHG

NUT 3 Samenvatting

Begin 1997 is een onderzoek onder de naam Nut 3 uitgevoerd naar de stand van zaken met betrekking tot automatisering bij huisartsen. Dit onderzoek is gedaan bij een willekeurige steekproef van 1500 huisartsen met behulp van een schriftelijke enquête. Tevens is een aparte vragenlijst meegestuurd voor de praktijk-assistente.

Voor analyse waren 864 vragenlijsten van huisartsen beschikbaar (response rate 57,6%) en 754 vragenlijsten van praktijk-assistentes (response rate 50,1%). De respondenten waren representatief voor de onderzochte groep, behalve op het kenmerk 'apotheek houdend'. Bij de analyse en rapportage van de resultaten wordt waar mogelijk en relevant vergeleken met de resultaten van het Nut 2 onderzoek (1994).

In de inleiding van het rapport wordt een globaal overzicht gegeven van de historische achtergrond van huisarts-automatisering. Aangezien een belangrijk deel van de vragen betrekking had op geautomatiseerde medische registratie, wordt een overzicht gegeven van de elementen en de structuur hiervan. Tevens wordt dieper ingegaan op functies in het Huisarts Informatie Systeem (HIS) die betrekking hebben op de medische registratie.

Anno 1997 is het gebruik van een computer, van een WCIA getoetst HIS en het gebruik van de medische module van het HIS vrijwel gemeengoed geworden. In vergelijking met 1994 is er een forse toename (tabel 1).

CAPTION: Tabel 1: overzicht gebruik computer, WCIA getoetst HIS en gebruik medische module

1997 N=846 1994 N=1147

gebruikt medische module 689 80%) 428 (37%)

geen gebruik medische module 67 (8%) 313 (27%)

geen getoetst HIS 44 (5%) 158 (14%)

geen computer 64 (7%) 248 (22%)

Totaal 864 (100%) 1147 (100%)

Ruim 80% van de gebruikers van de medische module gebruikt deze minder dan 2 jaar.

Bij verdere analyse van het gebruik van de diverse onderdelen van de medische module blijkt dat vooral de componenten voorschrijven, journaal en ruiters veel worden gebruikt. In vergelijking met 1994 is er een duidelijke toename in het gebruik van alle onderdelen (tabel 2).

CAPTION: Tabel 2: Het gebruik van componenten van de medische module (% alle respondenten)

1997 N=846 1994 =1154

voorgeschiedenis 546 (63%)

journaal 621(72%)

probleemlijst 467 (54%) 179 (16%)

risicoprofiel 454 (53%) 112 (10%)

attentieregels 506 (59%) 358 (31%)

voorschrijven medicatie 660 (76%) 345 (30%)

meetwaarden (diagnostisch archief) 364 (42%) 167 (14%)

correspondentie 504 (58%) 240 (21%)

familie-anamnese 279 (32%)

ruiters 642 (74%)

Ook wanneer gekeken wordt naar het gebruik van combinaties van onderdelen blijkt dat er sprake is van een toename van het gebruik van het elektronisch medisch dossier. Aansluitend bij de grote gemene deler van diverse definities van ?adequaat gebruik' blijkt dat 50% van de respondenten gebruik maakt van de combinatie journaal, voorschrijven, ruiters en probleemlijst (tabel 3).

CAPTION: Tabel 3: Het gebruik van combinaties van onderdelen van de medische module (% alle respondenten)

1997 N=846 1994 N=1154

voorschrijven en ruiters (V&R) 623 (72%) 197 (17%)

journaal en voorschrijven en ruiters (J&V&R) 571 (66%)

(J&V&R) en voorgeschiedenis 500 (58%)

(V&R) en probleemlijst 437 (51%) 98 (9%)

(J&V&R) en probleemlijst 429 (50%)

(J&V&R) en voorgeschiedenis en probleemlijst 390 (45%)

Het gebruik van een component betekent echter nog niet dat de gegevens in die component actueel en compleet is. Analyse hiervan levert een genuanceerder beeld op.

Met betrekking tot de fase van automatisering kan geconcludeerd worden dat ongeveer 30% van de respondenten geheel is overgestapt op geautomatiseerde medische registratie en daar (min of meer) mee klaar is, ongeveer 45% van de huisartsen is overgestapt naar het elektronisch medisch dossier maar is nog bezig met overzetten van gegevens van het papieren systeem naar het HIS, 5% van de huisartsen is 'gestrand', dat wil zeggen. hebben een combinatie van een papieren en een geautomatiseerde registratie en is niet actief bezig met overzetten van gegevens. De resterende 20% heeft geen computer, gebruikt geen getoetst HIS of gebruikt de medische module niet (tabel 4).

CAPTION: Tabel 4: fase van automatisering onder alle respondenten (n=859, 5 missing)

status aantal (percentage)

klaar 256 (30%)

bezig 383 (45%)

gestrand 45 (5%)

geen computer, HIS, of gebruik med. module 175 (20%)

totaal 859 (100%)

In het rapport wordt dieper ingegaan op het gebruik van het journaal, SOEP-codes, gebruik van ICPC-codes, probleem georiënteerde registratie, prescriptie en het vastleggen van meetwaarden (laboratoriumuitslagen).

Voor 54% van de medische module gebruikers is het eigen HIS toegankelijk vanuit de thuissituatie; bij 17% is de toegankelijkheid gerealiseerd via een modem en bij 37% is de toegankelijkheid gewaarborgd door praktijkvoering aan huis.

Bij 24% van de medische module gebruikers is het eigen HIS toegankelijk voor de waarnemer gedurende diensten.

Elektronische communicatie staat zeer in de belangstelling. Bij deze meting blijkt 57% van de medische module gebruikers op enigerlei wijze elektronisch te communiceren. Communicatie met het laboratorium komt het meeste voor (27% van de medische module gebruikers), gevolgd door communicatie met de apotheek (22%) en communicatie met het ziekenhuis, opname- en ontslagberichten (18%).

Bij elektronische communicatie kan onderscheid gemaakt worden tussen communicatie binnen het systeem en communicatie vanuit het eigen systeem met een ander systeem. Bij een aantal HIS'en (Arcos en Medicom) zijn meerdere huisartsen en vaak ook de apotheek onderdeel van één systeem en is een deel van de elektronische communicatie als het ware ingebakken. Gebruikers van deze twee systemen communiceren meer met elkaar en met de apotheek dan gebruikers van de resterende (grote) systemen (ELIAS, MicroHis, Promedico+).

Met betrekking tot de preventieve en signaleringsfuncties waarderen huisartsen vooral het nut en het gebruiksgemak van ruiters, griepmodule en cervixmodule. Het risicoprofiel wordt maar door weinig huisartsen systematisch gebruikt. Nut en gebruiksgemak scoren matig.

Praktijk-assistentes zijn intensief betrokken bij de praktijk-automatisering. Opvallend is dat een forse minderheid van de praktijk-assistentes aangeeft behoefte te hebben aan (verdere) training op het gebied van medische registratie, zoals de structuur van het medisch dossier, kennis van de ICPC, etc.

Over het geheel waarderen de respondenten de mogelijkheden van het HIS en hun eigen capaciteiten om er mee om te gaan in positieve zin, al geeft men wel aan (nog) niet alle mogelijkheden onder de knie te hebben.

Van oorsprong was het 'nut project' bedoeld om de waarde van automatisering in kaart te brengen, cq. aan te tonen. De Nut 3 enquête had een meer bescheiden doel: het bepalen van de stand van zaken met betrekking tot de automatisering in de huisartspraktijk. Deze doelstelling is gehaald. Wel moet worden vastgesteld dat het onderwerp automatisering zeer uitgebreid en tamelijk complex is. In die zin verdient het geen aanbeveling om in de toekomst dit soort brede enquêtes te herhalen. Het lijkt beter om op specifieke onderwerpen bij kleinere groepen meer gedetailleerde informatie te verzamelen.

(De volledige tekst van het Nut 3-onderzoek is tegen kostprijs te bestellen via de ledenadministratie.)

© copyright NHG 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...