Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: Vierdaagse werkweek op maatschappelijke agenda

Datum nieuwsfeit: 16-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht FNV

FNV wil vierdaagse werkweek op maatschappelijke agenda

De vakcentrale FNV wil de vierdaagse werkweek op de agenda zetten in het overleg met de werkgevers. Voor de FNV speelt dit onderwerp een prominente rol in de Stichting van de Arbeid (STAR) waar binnenkort de vernieuwing en verdieping van het akkoord uit 1997 (Agenda 2002) aan de orde komt.

Nieuwe invalshoek voor de FNV is dat de vierdaagse werkweek ook een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het fileprobleem. Het kabinet heeft de vakcentrale gevraagd mee te denken over een oplossing. De vierdaagse werkweek zal daarom, wat de FNV betreft, ook in het Najaarsoverleg besproken worden. Om de files te verminderen wil de grootste vakcentrale van Nederland verder voorstellen doen om het telewerken te bevorderen en collectieve vervoersregelingen te stimuleren.

Onderwerpen, die volgens de FNV binnen de STAR aan de orde dienen te komen betreffen de balans tussen werk en privé: kwaliteit van de arbeid, scholing, verdubbeling van het aantal plaatsen voor kinderopvang en meer zeggenschap over arbeidsvoorwaarden, waaronder de werktijden.

Een apart punt vormt de loonkostenontwikkeling. De FNV wil het niet alleen hebben over de CAO-lonen, maar zeker ook over de inkomens van topmanagers. De vakcentrale wil o.a. dat de werkgeversorganisaties hun hardnekkige lobby tegen verdere openbaarheid van inkomens staken. Ook wil de FNV de ongelijke inkomensverdeling tussen mannen en vrouwen aan de orde stellen.

Daarnaast wil de FNV binnen de STAR een Europese verordening voor CAO's bespreken. Nu nog moeten Europese CAO-afspraken in de afzonderlijke lidstaten vertaald worden in nationale regelingen. De FNV wil dat de Nederlandse overheid in Brussel pleit voor een Europese verordening die het mogelijk maakt om grensoverschrijdende CAO's af te sluiten zonder nationale obstakels.

Meer informatie:

FNV voorlichting, Paulus Plas, (020) 58 16 556
Noud Cornelissen: 020 5816 552
16 augustus 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie