Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Record aantal podiumkunstbezoekers

Datum nieuwsfeit: 17-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 17-08-99

Record aantal podiumkunstbezoekers

In het seizoen 1997/'98 hebben 15,6 miljoen Nederlanders een professionele podiumkunstvoorstelling bezocht. Dit zijn onder andere dans-, muziek- en theatervoorstellingen. Dit is het hoogste aantal dat het CBS ooit heeft gemeten. De popconcerten zijn niet inbegrepen in deze resultaten. Cabaret en moderne dans blijven meer bezoekers trekken. Gesubsidieerde gezelschappen hebben meer voorstellingen gegeven en meer bezoekers getrokken dan een seizoen eerder. Amsterdam blijft de belangrijkste stad voor podiumkunsten, hoewel Rotterdam en Den Haag hun achterstand aan het inlopen zijn. Deze gegevens zijn afkomstig uit de publicatie Podiumkunsten 1997/'98 die naar verwachting eind deze week verschijnt. De ontwikkelingen en structuur in de voorstellingen en bezoeken aan professionele podiumkunsten staan in deze publicatie centraal.

Gemiddeld één bezoek per jaar

Gemiddeld heeft een Nederlander in het seizoen 1997/'98 één keer een professionele podiumkunstvoorstelling bezocht. Er is echter een kleine groep Nederlanders die vaak naar een dergelijke voorstelling gaat. Zo blijkt uit andere CBS-onderzoeken dat 7% van de bevolking vaker dan 3 keer per jaar een toneelvoorstelling bezoekt en 1% doet dat zelfs minstens 1 keer per maand.
In 1996/'97 daalde het aantal bezoekers aan professionele podiumkunstvoorstellingen nog. De teruggang is in het seizoen 1997/'98 meer dan goedgemaakt, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Het aantal voorstellingen is ten opzichte van het seizoen ervoor met bijna 8% gestegen en het aantal bezoekers met bijna 5%. In vergelijking met het seizoen 1992/'93 komen er zelfs ruim 20% meer bezoekers. Het aantal voorstellingen is in dezelfde periode met 15% gestegen tot bijna 57 duizend.

Cabaret en moderne dans in de lift

Van alle disciplines laten met name cabaret en moderne dans in de laatste vijf seizoenen een min of meer constante stijging zien. Deze stijging betreft zowel het aantal voorstellingen als het aantal bezoekers. Bij voordrachten, bijvoorbeeld van dichters, komen daarentegen steeds minder bezoekers. Ook het aantal optredens daalt.

In het seizoen 1997/'98 ligt het gemiddelde aantal toeschouwers per podiumkunstvoorstelling op 275. Bij orkestconcerten komen de meeste bezoekers, namelijk 975 per voorstelling. Bij poppentheaters komen de minste bezoekers, 95 per voorstelling. Bij geïmproviseerde muziek, met name bij muziektheater, daalt het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling langzaam maar zeker. Bij circus en variété is het gemiddelde in het seizoen 1997/'98 sterk toegenomen tot 836 per voorstelling.

Structureel gesubsidieerde gezelschappen doen het goed

De gezelschappen en instellingen, die door het Ministerie van OC&W structureel gesubsidieerd worden, hebben het goed gedaan in het seizoen 1997/'98. De stijging van 17% in het aantal voorstellingen en van bijna 12% in het bezoek is mede te verklaren door de toename van tien gezelschappen, die krachtens het nieuwe kunstenplan subsidie krijgen.
De rijksgesubsidieerde gezelschappen halen gemiddeld driekwart van hun inkomsten uit subsidies. Voor de theatergezelschappen ligt dit aandeel op circa 80% en voor muziekgezelschappen op circa 70%.

Amsterdam blijft de hoofdstad van de podiumkunsten

Regionale verschillen zijn ook in het seizoen 1997/'98 zichtbaar. Door de invloed van de grote steden gaan Noord- en Zuid-Holland aan kop. Eén op de zes uitvoeringen wordt in Amsterdam gegeven. In de drie andere grote steden (Den Haag, Rotterdam en Utrecht) bij elkaar worden evenveel voorstellingen gegeven als in Amsterdam. Het aantal uitvoeringen en bezoekers stijgt de laatste jaren maar licht in Amsterdam, terwijl het CBS in Rotterdam en Den Haag forse toenames heeft waargenomen. In het seizoen 1997/'98 heeft Den Haag 20% meer bezoekers getrokken dan een seizoen eerder.

Technische toelichting

De gegevens zijn verkregen via een schriftelijke enquête onder ruim 450 uitvoeringszalen, bijna 550 beroepsgezelschappen en meer dan 100 bemiddelaars. De gegevens vanuit de verschillende bronnen worden geïntegreerd, zodanig dat ze elkaar aanvullen en dubbeltellingen worden geëlimineerd. Het bedrag aan alle overheidssubsidies die uitgekeerd zijn aan de OC&W-gezelschappen, is over 1998 nog niet bekend.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie