Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Neede verwacht zoete inval tijdens Nationale Jammarkt

Datum nieuwsfeit: 18-08-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
gemeente Neede
persbericht
Nummer 580, donderdag 29 juli 1999
Voorlichting gemeentehuis
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Nationale Jammarkt lokt op woensdag 18 augustus alle zoetekauwen naar jam-gemeente Neede

Het wordt weer smikkelen en smullen op de enige Jammarkt van Nederland. Dit smakelijke evenement wordt gehouden op woensdag 18 augustus 1999 in het centrum van het Gelderse Neede. Van 11 tot 18 uur worden op die dag door ruim 100 deelnemers allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, chutney en marmelade uitgestald. Niet alleen van fabrieken, importeurs en handelaren, maar ook zelfgemaakte producten van jamhobbyisten. Ook andere artikelen, die met het conserveren van vruchten te maken hebben, worden verkocht. Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema. Tevens wordt het Needse receptenboekje "Lekker met jam" verkocht. De Nationale Jammarkt wordt dit jaar voor de negende keer gehouden.

deelnemers

Sinds het eerste jaar is de jamfabriek Geurts uit de Betuwe aanwezig. Ook "De Betuwe" en Hero Nederland zijn present. Dit jaar zijn ook twee buitenlandse jamproducenten te gast. Hugh Corbin van Thursday Cottage uit het Engelse Uplyme biedt zijn "traditional marmalades, jams and curds" en Caroline Bouhours van Vivali uit het Franse Saumur komt met "confitures de vin". Andere buitenlandse jams, uit o.a. Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, Belgie en Denemarken worden geboden door de importeurs Brauer, Quality Fare, A.S.B. en Van Deest delicatessen-import. De importeurs van Britse producten bieden daarnaast ambachtelijke jams met drank, marmelades, chutneys, relishes, mincemeat, mintjelly en lemoncurd. Natuproducts en De Brink verkopen eko-jam. Geleermiddelen en inmaakartikelen komen van Unigel, Marskramer en Simmelink.

vruchten

De firma Country Winery komt met wijnjam van pitloze druiven en kwekerij Reinderink diverse vruchtbomen in potten. De Pomologische Vereniging geeft voorlichting over oude en bijzondere fruitrassen en ook het Wijngaardeniersgilde is present. Imkerij Oude Essink doet mee onder het motto "geen bijen, geen jam". Hierbij is een tentoonstelling van verschillende bijenkorven. Bessen en ander fruit om jam van te maken worden geleverd door de firma's Boers, Te Pas en Pleiter.

conserven

Ook de bekende Limburgse stroopfabrieken Canisius-Henssen en Frumarco, de vruchtenbereiders sinds 1852, komen wederom naar Neede. De Wereldwinkel Lochem biedt derde wereldproducten en bij Copyprofs kun je je eigen jampotetiketten ontwerpen. Het Lilianefonds, de Oranjevereniging en het Irian Jaya-project van de NH-Kerk zijn eveneens op een smakelijke manier present. Collega-jamgemeente Tiel stuurt haar fruitambassadrices met informatie over het fruitcorso.

jamthema

Een groot aantal ondernemers in de Oudestraat en de Borculoseweg maakt er een fruitige zomerse dag van. Bloemist Bouwmeester, die vorig jaar werd verkozen tot "de Needse ondernemer die op de meest creatieve manier op het jamthema inspeelt", belooft ook volgend jaar weer een kleurrijke inbreng en bloemsierkunstenaar Van Sark belooft een verrassende presentatie. Ook de supermarkten van Neede zijn op de Jammarkt aanwezig. De Boekhandel Kramer en DWZ/MAW verkopen kookboeken en receptenbundels, de VVV biedt "groeten uit Neede"-kaarten en -jam" en bij Yvonne's Kidsboetiek wordt een wedstrijd gehouden wie de mooiste jampot kleurt. En bij jamkoekenbakker Stroet wordt bekend wie zich de grootste jamkoekeneter van Neede mag noemen. De gezamenlijke Needse horeca-ondernemers richten aansluitend op het gazon van het voormalige cafe De Witte een groot terras in. Even op adem komen van de marktdrukte kan men tijdens teatime bij de havezate Huize De Kamp. Je kunt er genieten van een kopje thee, een toast met eigengemaakte jam en je kunt het monument bezichtigen. Afsluitend kan bij Frankie's Bistro op het Kerkplein een drie gangen jamdiner worden genuttigd. De kookoloog serveert een Jam'aica stoofpot met tropische vruchten.

jamkoningin

Voor de zesde keer wordt een Jamkoningin gepresenteerd op de Jammarkt. Deze activiteit nemen de OWP en de Ondernemersvereniging voor hun rekening. Wie zich Jamkoningin 1999 mag noemen wordt bekend gemaakt bij de opening van de Jammarkt om 11.00 uur; muzikaal bijgestaan door de Vlearmoesband. Zij wordt door de Needse ondernemers helemaal in het nieuw gestoken en krijgt van de OWP een reisje aangeboden. Inmiddels traditioneel wordt door het Lilianefonds aan het gemeentebestuur van Neede het eerste potje "nieuwe oogst" aangeboden. Willy Lorenz & zijn vrienden schilderen fruitstillevens in de Marktstraat. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest en de Needse kermis. De Nationale Jammarkt wordt georganiseerd door de gemeente Neede. Zij werd geinspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij "Gelderland". In de glorie jaren werkten hier 160 personen. De Needse "Superba" en "Supra" jam met het kenmerkende oranje-witte blokjesetiket wordt over de hele wereld geexporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 is de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst.

Informatie:
Nationale Jammarkt, Gemeente Neede Postbus 9100, 7160 HA NEEDE Telefoon (0545) 28 88 54 (publieksinformatie) of 28 88 88 Internet: www.neede.nl , e-mail: (gemeentehuis@neede.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie