Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inzameling oude huishoudelijke apparaten Zoetermeer succes

Datum nieuwsfeit: 20-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Inzameling oude huishoudelijke apparaten loopt goed

Onlangs werd Zoetermeer blij verrast met een publicatie in de landelijke media over de wijze hoe we in onze stad het inzamelen van oude huishoudelijke apparaten hebben geregeld. Milieudefensie had namelijk in een persbericht, op basis van eigen onderzoek, Zoetermeer de kwalificatie 'zeer goed' toegekend.

Verwijderingsbijdrage
Sinds 1 januari jl. is een nieuwe wettelijke regeling van kracht waarin het gescheiden inzamelen en verantwoord verwerken van wit- en bruingoed is geregeld. Gevolg van deze wet is dat de elektrische apparaten die nu jaarlijks in ons land worden afgedankt, gerecycled kunnen worden. Hiermee wordt een grote stap voorwaarts gezet in het ontzien van het milieu.

De consument betaalt bij aanschaf van elektrische en elektronische apparaten een bedrag bovenop de aanschafprijs: de verwijderingsbijdrage. Dit geld wordt gebruikt om oude apparaten (zgn. wit- en bruingoed) op verantwoorde wijze in te zamelen en te recyclen.

Inzameling
In Zoetermeer kunnen burgers oude huishoudelijke apparaten gelijk meegeven met het (gratis) ophalen van grofvuil. Grofvuil kunnen burgers thuis laten ophalen, na een telefonische afspraak met de Reiniging (telefoon 346 9899).
U kunt dan gelijk doorgeven of er wit- en bruingoed bij zit. Bij het Zelf-Breng-Depot aan de Buytenparklaan kunnen bezoekers de oude apparaten aanleveren in een aparte container die hier speciaal voor geplaatst is.
Inlevering kan ook bij de winkelier op het moment dat een nieuw soortgelijk apparaat wordt geleverd, onafhankelijk van het merk.

De praktijk van dit moment is dat er zo'n 30 à 40 apparaten, zowel via de grofvuilinzameling als de opbrengst uit deze speciale container, per dag worden verzameld. Dit scheelt al gauw circa fl 200,00. Op jaarbasis kan dit uitkomen op ± fl 45.000,00; ofwel één gulden per huisgezin!

Wit- en bruingoed
Onder wit- en bruingoed verstaan we elektronische en elektrische apparaten die in ieder huishouden worden gebruikt. Er zijn twee categorieën: groot en klein. Groot wit- en bruingoed is bijvoorbeeld koel- en vriesapparatuur, was- en droogapparatuur, televisies en video's. Onder klein wit- en bruingoed vallen verwarmings-, warmwater-, geluids- en oplaadapparatuur, kleine keukenmachines, elektrisch gereedschap en apparaten voor persoonlijke verzorging. Voor de categorie grote apparatuur geldt de regeling sinds
1 januari 1999. Per 1 januari 2000 geldt de regeling ook voor de kleine apparaten. Doch deze kunt u ook al vanaf 1 januari jl. gescheiden aanbieden bij de Reiniging in Zoetermeer.

Zoals het Milieudefensie reeds was opgevallen zijn we op de goede weg in Zoetermeer, maar het kan altijd nog beter. Samen met onze burgers komen we er zeker uit en dragen zo actief bij aan een vermindering van de milieubelasting!

Gemeente Zoetermeer © augustus 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie