Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Iepziekte bedreigt voortbestaan Hollandse iep in Capelle

Datum nieuwsfeit: 20-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Iepziekte bedreigt voortbestaan Hollandse iep

De gemeente is nu nog ongeveer 1200 iepen rijk. Helaas neemt dit aantal als gevolg van de oprukkende iepziekte elk jaar verder af. Alleen al dit jaar zijn 10 particuliere en 12 gemeentelijke iepen gesneuveld. Als de ziekte toeslaat is de boom niet meer te redden en moet zij zo snel mogelijk worden gekapt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Begin volgende eeuw is de Hollandse iep waarschijnlijk uit Capelle verdwenen.

Snelle verspreiding bij warm weer
De iepziekte wordt verspreid door de iepenspintkever. De kever eet van de boom en besmet tegelijkertijd de boom met een schimmel die de vaten van de boom verstopt. Binnen een week verandert een gezonde mooie iep in een kale ten dode opgeschreven boom. Zodra een iep ziek wordt, is hij niet meer te redden en moet hij worden gekapt. Vooral bij warm weer gaat de ver-spreiding snel. De kevertjes gedijen dan het beste. Het mooie weer in juli is veel iepen dan ook fataal geworden.

Preventie
Medewerkers van de deelsector Uitvoering controleren tussen mei en september regelmatig alle 1200 iepen die onze gemeente rijk is. Dankzij deze controle kunnen zieke iepen snel worden opgespoord en gekapt. Een zieke iep is een besmettingshaard voor zijn omgeving. Alleen door snel te kappen en het hout te versnipperen wordt verdere verspreiding tegengegaan.
In sommige gemeenten worden iepen geïnjecteerd met een vaccin tegen de ziekte. Deze methode is duur en daarom alleen zinvol bij waardevolle monumen-tale oude iepen, zoals die langs de Amsterdamse grachten staan. Het injecteren geeft bovendien geen garantie dat de iep gezond blijft.

Transportverbod
Wanneer controleurs van de gemeente een zieke iep op particuliere grond aantreffen, krijgt de eigenaar een brief in de bus met het verzoek de iep zo snel mogelijk te (laten) kappen. Zodra dit is gebeurd, moet het hout worden versnipperd. Afvoeren of opslaan van het hout is verboden. De kever legt namelijk zijn eitjes in het dode hout. Door het hout te vervoeren of op te slaan blijft de besmettingshaard bestaan, met catastrofale gevolgen voor andere iepen in de omgeving. Wanneer een iep is gekapt, zorgt de gemeente ervoor dat het hout wordt versnipperd. De snippers kunt u wel gebruiken voor bijvoorbeeld het ophogen van de tuin.

Niet zomaar kappen
Wanneer u denkt dat u een zieke iep in uw tuin heeft, mag u deze niet direct kappen. U moet eerst contact opnemen met de gemeente. Een medewerker van de deelsector Uitvoering komt dan langs en bekijkt of de iep ook echt ziek is en welke maatregelen nodig zijn. Als de iepziekte wordt geconstateerd is een kapvergunning niet nodig. Snel handelen is dan het belangrijkste.

Voor meer informatie of meldingen van zieke bomen kunt u contact opnemen met dhr. Kleinenberg of dhr. Frederiks, telefoon: 28 48 629.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie