Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bedrijven geselecteerd voor systeemtest rekeningrijden

Datum nieuwsfeit: 23-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MINVENW

Nummer: 5844
23 augustus 1999

Persberichten '99
SYSTEEMTEST REKENINGRIJDEN: TWEE BEDRIJVEN GESELECTEERD

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft op grond van resultaten bij de systeemtest en een ontwerp voor het definitieve systeem twee bedrijven geselecteerd waarmee verder gewerkt wordt aan de ontwikkeling van de techniek van rekeningrijden. De twee geselecteerde consortia zijn de combinatie Q-Free (Noorwegen), Peek Traffic en Brisa (Portugal) en de combinatie Siemens Nederland en Saab Combitech Traffic Systems (Zweden). De combinatie Bosch Telecom (Duitsland) en Philips en het consortium Alcatel CGA Transport (Frankrijk) en Nederland Haarlem zijn afgevallen.

De systeemtest vond plaats op de rijksweg A12 bij De Meern van 1 februari tot 15 maart 1999. Belangrijkste doelstellingen van de systeemtest waren: het selecteren van twee van de vier deelnemende consortia; het onderzoeken van de techniek onder Nederlandse weers- en verkeersomstandigheden; het opdoen van ervaring met de installatie, beheer en onderhoud van de techniek en het opdoen van gebruikerservaring.

Resultaten
De resultaten van de systeemtest zijn bevredigend. De gebruikte Electronic Fee Collection-systemen blijken de grote hoeveelheden gegevens aan te kunnen. Gedurende de testperiode van zes weken hebben de systemen zo'n twee miljoen voertuigen gedetecteerd en geregistreerd. Er is hierbij geen koppeling gelegd tussen de kentekenregistratie en de kentekenhouder van het voertuig. Tijdens de test waren de voertuigen van 400 vrijwilligers uitgerust met een autobetaalbox. Gezamenlijk hebben zij ruim 5000 maal elektronisch "betaald" bij het passeren van de testopstellingen.

Vervolgtest/plan tot 2001
Op basis van de ontwerp- en testresultaten zullen de twee nog deelnemende consortia hun systemen verder uitwerken. Belangrijke aandachtspunten zijn het gebruik van Chipper en Chipknip voor elektronische betalingen en de verbetering van het proces van kentekenregistratie.
De inpassing van de Chipper en Chipknip in het systeem gebeurt op de testbaan van de RDW, Centrum voor Voertuigtechniek en Informatie in Lelystad. De betaling per kenteken wordt weer op de A12 getest, op dezelfde locatie als bij de systeemtest. De testen zullen plaatsvinden vanaf dit najaar.
Op grond van de resultaten van het vervolgtraject vindt de definitieve selectie plaats van één leverancier voor de systemen en autobetaalboxen.

Context
De invoering van rekeningrijden is een van de middelen om de bereikbaarheid in de Randstad te verbeteren. Automobilisten die tussen zeven en negen uur de Randstad in willen betalen 7 gulden. Bij elektronisch betalen krijgt men twee gulden korting. Het kabinet heeft aangegeven rekeningrijden in 2001 gefaseerd in te willen voeren, te beginnen in één regio. Minister Netelenbos overlegt momenteel met de verschillende regio's.

Hans Scholten, 070-3516544


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie