Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer orders voor industrie

Datum nieuwsfeit: 24-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


CBS


CBS:Meer orders voor industrie

De ondernemers in de industrie hebben in juli meer orders ontvangen dan in juni. Vooral de binnenlandse orders zijn toegenomen. De ondernemers zijn meer tevreden over de orderontvangst dan vorige maand, aldus het CBS. De bedrijvigheid is in juli licht toegenomen. Het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en de voorraden gereed product is in juli echter ongewijzigd in vergelijking met de voorgaande maand.

Producentenvertrouwen iets lager
Het vertrouwen van de industriële ondernemers, dat tot uitdrukking komt in het producentenvertrouwen, is in juli licht gedaald. Deze daling volgt op vier maanden met een stijging van het producentenvertrouwen.
De daling van het producentenvertrouwen in juli komt doordat wat minder ondernemers dan in juni voor de komende drie maanden een stijging van de bedrijvigheid verwachten. De meeste ondernemers verwachten volgens het CBS echter nog steeds een toename van de bedrijvigheid in de maanden augustus tot en met oktober. De oordelen van de ondernemers over orderontvangst en voorraden gereed product, de andere deelindicatoren van het producentenvertrouwen, zijn vrijwel ongewijzigd. Naast een stijging van de productie verwachten de producenten ook een stijging van de verkoopprijzen in de komende maanden.

Sector investeringsgoederen blijft achter
Hoewel in de sector investeringsgoederen de bedrijvigheid in juli licht is toegenomen, verwachten de ondernemers echter nog nauwelijks een groei van de productie in de komende drie maanden. Over de orderontvangst zijn de ondernemers in deze sector ontevreden. Het indexcijfer van de orderpositie is in deze sector gedaald. Over de orderpositie en voorraden gereed product zijn de ondernemers even ontevreden als in juni.
De ondernemers in de aardolie- en chemische industrie verwachten in de komende drie maanden een afname van de bedrijvigheid. De oordelen van de ondernemers in deze branches over de orderpositie en de voorraden wijken nauwelijks af van die in juni.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie