Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herman Kruis en Wil Burgers in Natuurmuseum

Datum nieuwsfeit: 25-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Natuurmuseum

t/m 11 oktober: Herman Kruis, schilderijen, en Wil Burgers, beelden

Herman Kruis, schilderijen, en Wil Burgers, beelden

Herman Kruis, geboren in 1933 te Joure, is sinds 1953 woonachtig te Wijchen. Hij begon al op jonge leeftijd te tekenen. Zo maakte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog tekeningen van alles wat indruk op hem maakte, waaronder de luchtgevechten en vliegtuigen.

Herman Kruis was tot enkele jaren geleden nog werkzaam als werktuigbouwkundig- constructeur. In deze functie kwam zijn creativiteit vooral tot uiting in het bedenken van technische oplossingen voor praktische problemen. Nu is hij met pensioen en wijdt hij zich vol overgave aan zijn schilderijen, die hij soms "technische fantasieën" noemt. De schilderijen van Herman Kruis laten een duidelijke ontwikkeling zien.

In het begin van de jaren '80 schildert hij aan de Vrije Academie Nijmegen. Zijn schilderijen uit die tijd zijn voornamelijk realistisch en geïnspireerd op onder andere oude meesters. Na de academie gaat Herman door met tekenen en schilderijen. Hij wordt daarbij gestimuleerd door een aantal kunstenaars in zijn omgeving. Hij experimenteert met verschillende technieken en stijlen, waaronder aquarel, ets, pentekening, acryl en olieverf en ontdekt dat met name de laatste twee zijn voorkeur hebben.

Met het schilderij getiteld "zanger" uit 1993, slaat de schilder duidelijk een andere richting in. De werken die hierop volgen, kenmerken zich enerzijds door een eigen, herkenbare stijl, en anderzijds door een enorm gevoel van vrijheid. Geïnspireerd door de kubisten uit het begin van deze eeuw, heeft vanaf dit moment de abstracte, kubistische stijl, zijn voorkeur. Met name bij Kadinsky ervaart Herman Kruis, dat met abstracte vormen een oneindig scala aan uitdrukkingen kunnen ontstaan, die aangenaam zijn om naar te kijken.

In zijn schilderijen probeert de schilder indrukken uit het dagelijkse leven te vangen in eenvoudige vormen, die in geometrische lijnen en vlakken worden gegoten. Zo maakte hij in 1993 een schilderij dat geïnspireerd was op de stand van de hand van een celliste bij het hanteren van de strijkstok. Maar ook de kleurkeuze is belangrijk. Herman Kruis maakt voornamelijk gebruik van heldere, primaire kleuren, om de compositie te versterken.

Over zijn motivatie om te schilderen zegt Herman Kruis het volgende: "Dat andere mensen mijn werk waarderen geeft me veel voldoening en een extra stimulans. Maar vooral het gevoel om een schilderij te creëren vanuit je eigen fantasie, is iets dat je moet ervaren om te kunnen begrijpen wat iemand bezielt om "zulke dingen" te maken".

Wil Burgers, geboren in 1937 in Wijchen, is in de zeventiger jaren met boetseren begonnen op de Vrije Academie te Nijmegen, onder leiding van de beeldhouwer Charles Hammes.

De eerste jaren maakte zij voornamelijk beelden naar de natuur. Mede onder invloed van haar latere leraar "Nur Tarim", ging zij vrijer werken en ontwikkelde een eigen stijl. De inspiratie voor haar werk ontleent zijn vaak aan gebeurtenissen uit het dagelijks leven. Als toegevoegde waarde, laat zij nu regelmatig haar beelden in brons gieten, hierbij komt haar techniek nog beter tot uiting.

Over haar werk zegt zij: "dat bij het maken van een beeld, je iets van jezelf prijs geeft en de waardering hiervoor geeft je veel voldoening.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie