Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Driebogenbrug Amersfoort krijgt opknapbeurt

Datum nieuwsfeit: 25-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

26 augustus 1999

Unieke driebogenbrug krijgt opknapbeurt

Eind augustus begint de gemeente met de renovatie van de brug Grote Koppel achter de Koppelpoort. Dan wordt ook groot onderhoud uitgevoerd aan de zogenaamde Stoneystuw. De werkzaamheden starten op 25 augustus en duren naar verwachting tot begin november. Tijdens het werk is de brug niet toegankelijk voor autoverkeer. Dit staat met borden aangegeven. Voor voetgangers en fietsers komt er een hulpbrug naast de brug Grote Koppel.

De brug Grote Koppel had tot 1863 een houten dek. In dat jaar zijn de huidige gemetselde bogen aangebracht. Het is de enige driebogenbrug die Amersfoort rijk is. Deze gemetselde constructie is zeer duurzaam gebleken want de komende renovatie is pas de eerste grote ingreep sinds de bouw. De gemetselde bogen zijn niet berekend op de huidige verkeersbelastingen. Door de vele doorvoerleidingen die in de loop der jaren zijn aangebracht voor gas, water en elektriciteit zijn de bogen ook nog eens verzwakt.

Hergebruik natuursteen
De doorvoersparingen die geen functie meer hebben worden als eerste hersteld. Daarna worden de booggewelven aan de bovenzijde versterkt met een betonnen gewapende schil. Deze zal de verkeersbelastingen afdragen naar de steunpunten. Het beton zal er ook voor zorgen dat het metselwerk in de toekomst minder aangetast wordt door regenwater. De renovatie omvat verder het deels vervangen van het metselwerk aan de zijkanten van de brug, waarbij omzichtig moet worden omgesprongen met de muurplanten. Het natuursteenwerk wordt zoveel mogelijk hergebruikt en waarnodig vervangen. Ook het originele balusterhekwerk, het enige oude hekwerk in Amersfoort met drie horizontale buizen, zal na herstel en schilderwerk, worden teruggeplaatst. Het opknappen van de houten deur naar de Stoneystuw behoort eveneens tot het werk.

Stoneystuw
De Stoneystuw dateert van 1911. De naam Stoney heeft betrekking op het type schuif, waarbij tussen de schuif en de beide verticale aanslagen een rolwagen de beweging vergemakkelijkt. De naam Stoneystuw is eigenlijk achterhaald sinds in 1979 de schuiven en het bewegingsmechanisme van de stuw ingrijpend zijn gewijzigd. Het werk aan de Stoneystuw blijft hoofdzakelijk beperkt tot het herstellen van de oude geklonken staalconstructie en het schilderen daarvan. Om dit mogelijk te maken en te voldoen aan de geldende milieuvoorschriften is het nodig een werkplateau over het water aan te brengen met daarop een tent. Dar voorkomt dat de oude verf in het milieu terechtkomt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie