Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Haag intensiveert contacten met Europese Unie

Datum nieuwsfeit: 25-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

25 augustus 1999

Den Haag intensiveert contacten met Europese Unie

De gemeente Den Haag gaat meer aandacht besteden aan Europese ontwikkelingen. Het gaat hierbij om integratie van het Europese beleid in het gemeentelijk beleid; beïnvloeding van het beleid dat door de Europese Commissie wordt ontwikkeld voor de grote steden en het benutten van voor Den Haag relevante Europese subsidieregelingen. Hiertoe is een actieplan ontwikkeld dat erop gericht is bij de gemeentelijke organisatie kennis en draagvlak over Europese ontwikkelingen te vergroten. Daarnaast worden de contacten met Europese instellingen en comité´s geïntensiveerd en zal er vanuit de gemeentelijke organisatie meer ondersteuning worden verleend op het gebied van relatiemanagement.

Sinds de jaren 90 is er binnen de Gemeente Den Haag meer aandacht voor het belang van de Europese Unie als vierde bestuurslaag. Het gaat hierbij vooral om het gebruik van Europese subsidies, zoals URBAN, PESCA en KONVER, en de gemeentelijke activiteiten binnen clubs als Eurocity´s en Televisies (vereniging van Europese gemeenten). Ook andere Nederlandse en Europese gemeenten hebben in het laatste decennium van Europese betrokkenheid blijk gegeven. Waren er in 1987 nog maar zes steden lid van Eurocity´s, in 1999 is dat aantal gegroeid tot ruim 90. Ook vanuit Europa is er groeiende belangstelling voor regionale en lokale overheden. Vooral de instelling van het Comité van de Regio´s in 1994, als officieel adviesorgaan voor de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie, was de formele bevestiging van het belang van de decentrale bestuursorganen in het Europese besluitvormingsproces. Het Verdrag van Amsterdam, dat op 1 mei 1999 in werking is getreden, heeft de positie van het Comité versterkt door uitbreiding van het aantal onderwerpen waarbij zij geraadpleegd moet worden. Dit alles heeft ertoe geleid dat lokale en regionale overheden steeds meer te maken krijgen met Europese wet- en regelgeving, maar ook met een vermeerdering van het aantal subsidieregelingen waarop gemeenten een beroep kunnen doen. Deze ontwikkeling leidt ertoe dat het, zeker voor een stad als Den Haag, uitermate belangrijk is om aandacht te besteden aan deze subsidieregelingen en het beleid van de Europese commissie. Het gaat dan vooral om kennis van het beleid en beïnvloeding ervan. Binnen de gemeente is hiervoor weliswaar aandacht, maar deze is versnipperd en incidenteel. Bovendien vooral gericht op de subsidieregelingen.

De activiteiten die nu in de notitie ´De Europese Unie en de gemeente Den Haag´ worden voorgesteld moeten ertoe leiden dat het Europese beleid meer onderdeel wordt van het Haagse beleid. Het gaat hierbij o.a. om voorlichting en scholing, een zogenaamde ´Europatoets´ voor beleidsvoorstellen, kennismakingsbezoeken aan Europese instellingen, deelnemen aan expert- en werkgroepen die de Europese Commissie adviseerden en een nog actievere rol in Eurocity´s. De notitie wordt op woensdag 1 september besproken in de gecombineerde commissie ABPB en EP. Aanvang ca. 22.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie