Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geneesmiddel vigabatrine herbeoordeeld

Datum nieuwsfeit: 25-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Geneesmiddelen Bulletin

Augustus 1999

Vigabatrine herbeoordeeld

Onlangs hebben de Europese registratieautoriteiten (CPMP) een advies uitgebracht aan de Europese Commissie om de indicaties van vigabatrine (Sabril®) aan te scherpen. Naar aanleiding van het optreden van gezichtsveld-afwijkingen (Gebu 1998; 32: 25-26) zal de bestaande indicatie 'behandeling in combinatie met andere anti-epileptica van patiënten met resistente partiële epilepsie met of zonder secundair gegeneraliseerde epilepsie' worden beperkt tot 'indien alle andere geschikte combinaties geneesmiddel onvoldoende effect gaven of niet verdragen werden'. Voorts blijft vigabatrine geïndiceerd als monotherapie bij de behandeling van infantiele spasmen (syndroom van West).
Verzamelde gegevens van prevalentieonderzoeken geven aan dat ongeveer een derde van de met vigabatrine behandelde patiënten gezichtsveldafwijkingen ontwikkelt. Deze, door middel van perimetrie vastgestelde, afwijkingen zijn bij de meeste patiënten niet eerder opgemerkt, zelfs niet bij ernstige afwijkingen. Dosis en leeftijd blijken geen risicofactoren te zijn, het mannelijk geslacht mogelijk wel. De afwijkingen treden gewoonlijk op na maanden tot jaren behandeling. De mate van de, vermoedelijk onomkeerbare, gezichtsveldbeperkingen kan ernstig zijn, hetgeen tot praktische consequenties voor de patiënt kan leiden. Het CBG is daarom van mening dat vigabatrine alleen kan worden gebruikt na een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen in vergelijking met andere behandelingsmethoden. Indien vigabatrine, na een voldoende lange proefperiode, de controle over de epilepsie niet significant verbetert, moet de behandeling worden gestaakt door een geleidelijk afbouwen onder strikte medische begeleiding.
Volwassen patiënten dienen tijdens de behandeling met vigabatrine iedere zes maanden perimetrisch te worden gecontroleerd op gezichtsveldafwijkingen. Perimetrie is slechts zelden mogelijk bij kinderen jonger dan negen jaar. Bij hen moeten de risico's van een behandeling zorgvuldig worden afgewogen tegen de mogelijke voordelen en dient de behandeling regelmatig te worden heroverwogen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie