Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: Grote ongelijkheid uitkeringen is onaanvaardbaar

Datum nieuwsfeit: 25-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij

Grote ongelijkheid uitkeringen is onaanvaardbaar


25-08-99

Tweede-Kamerlid Jan de Wit (SP) noemt het volstrekt onacceptabel dat uitkeringsgerechtigden in verschillende gemeenten grote verschillen kennen in de hoogte van hun uitkering. Uit een onderzoek van de sociaal raadslieden is, wederom, gebleken dat verschillen in hoogte van de uitkering, in vergelijkbare gevallen, kunnen oplopen tot enkele honderden guldens per maand. Volgens de SP-fractie bestaan die verschillen al vanaf de invoering van de nieuwe Algemene Bijstandswet, waarbij de uitvoering werd gedecentraliseerd. Jan Marijnissen heeft daar al diverse malen opheldering over gevraagd, maar aan deze willekeur is tot op heden nog niets veranderd. De Wit heeft daarom de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de volgende vragen gesteld:


1. Kent u de berichtgeving over grote verschillen in de uitvoering van de Algemene Bijstandswet door de gemeenten, welke soms oplopen tot honderden guldens per maand? (1)


2. Wat is uw mening over deze - uit een onderzoek van de sociaal raadslieden blijkende - verschillen in de toekenning van aanvullende bijstand aan jonge alleenstaande moeders, jonge samenwonenden met een kind, maar ook aan schoolverlaters, daklozen, krakers en woningdelers?


3. Deelt u de conclusie van de onderzoekers dat hier sprake is van willekeur?


4. Wreekt zich hier het feit dat de Algemene Bijstandswet is gedecentraliseerd naar de gemeenten waardoor zij zelf de hoogte van de uitkering (in het bijzonder de toeslagen) kunnen bepalen?


5. Erkent u dat deze verschillen in feite al optreden vanaf de invoering van de nieuwe Bijstandswet? (2) Geeft dit feit en het recente onderzoek van de sociaal raadslieden u aanleiding te overwegen de normen voor de bijstand in de wet op te nemen? Zo nee, om welke reden niet?


6. Wat is uw reactie op de constatering van de onderzoekers dat het begrip samenwonen nog steeds voor problemen zorgt en dat dit begrip door de gemeenten anders wordt uitgelegd dan de Belastingdienst? Ziet u hierin reden voor nadere maatregelen?

Noten:

1. Limburgs Dagblad, 25 augustus 1999

2. Schriftelijke vragen van Marijnissen van 18 oktober 1996 (nr
96970344) en mondelinge vragen van Marijnissen, Handelingen 1995-1996, pag. 7020 e.v.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie