Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Goed eerste halfjaar 1999 Nationale Investeringsbank

Datum nieuwsfeit: 25-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Logo

Nieuwsbericht

Goed eerste halfjaar 1999 voor de Nationale Investeringsbank (25 augustus 1999)

stijging nettowinst in eerste helft 1999 met 11%

toename totale baten met 16%

groei kredietportefeuille met 14%

forse millenniumvoorziening getroffen

rating NIB onveranderd goed

verwachte stijging nettowinst over heel 1999: tenminste 10%

In de eerste helft van 1999 hebben de resultaten van De Nationale Investeringsbank N.V. (NIB) zich positief ontwikkeld. De nettowinst over deze periode is met 11% gestegen tot NLG 168,2 miljoen (EUR 76,3 miljoen). In de vergelijkbare periode van 1998 bedroeg de nettowinst NLG 151,4 miljoen (EUR 68,7 miljoen), een als gevolg van de verkoop van enkele participaties incidenteel hoog bedrag.

De totale baten van de bank namen toe van NLG 321,4 miljoen (EUR 145,8 miljoen) in de eerste helft van 1998 tot NLG 372,2 miljoen (EUR 168,9 miljoen) in de eerste helft van dit jaar, een stijging met 16%.

In het resultaat over de eerste helft van 1999 is voorzichtigheidshalve een voorziening in verband met het millenniumprobleem van NLG 44,1 miljoen (EUR 20,0 miljoen) opgenomen. Aangezien de systemen van de bank reeds met goed resultaat op hun millenniumbestendigheid zijn getest, heeft deze voorziening volledig betrekking op mogelijke millenniumproblemen bij debiteuren.

Commerciële ontwikkeling

In het afgelopen halfjaar heeft de bank een aantal belangrijke transacties afgesloten. Voorbeelden hiervan zijn het verzorgen van de emissie en plaatsing van NLG 100 miljoen (EUR 45 miljoen) cumulatief preferente aandelen Krasnapolsky; het arrangeren en plaatsen van een vastgoedfinanciering ten behoeve van Westersuyker ten bedrage van NLG 300 miljoen (EUR 136 miljoen); de plaatsing van NLG 640 miljoen (EUR 290 miljoen) verhandelbare hypotheekobligaties en de plaatsing als leadmanager van NLG 90 miljoen (EUR 41 miljoen) cumulatief preferente aandelen Aalberts Industries.

De overname van de bank door ABP-PGGM Capital Holdings N.V., een gezamenlijke holding van de pensioenfondsen ABP en PGGM waarin elk een 50%-belang heeft, is inmiddels volledig afgerond. Mede door deze overname zal de commerciële slagkracht van de bank verder toenemen.

Financiële ontwikkeling

Mede als gevolg van de verkoop van een tweetal participaties was het resultaat uit het participatiebedrijf in de eerste helft van 1998 reeds bijzonder hoog. In de eerste helft van dit jaar is dit resultaat nog verder toegenomen. Deze stijging is mede het gevolg van een bate van NLG 33 miljoen (EUR 15 miljoen) uit hoofde van de verkoop van een klein deel van het belang van de bank in F. van Lanschot.

Aangezien het beleid erop is gericht vrijwel alle rente- en valutarisico's die de bank loopt onmiddellijk af te dekken, hebben rente- en valutafluctuaties het resultaat niet in betekenende mate beïnvloed. Ook onderhoudt de bank geen handelsposities van betekenis op dit gebied.

In lijn met eerder uitgesproken verwachtingen, mag, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, over het gehele jaar rekening worden gehouden met een stijging van de winst met tenminste 10%.

Het balanstotaal per 30 juni 1999 bedraagt NLG 32,9 miljard (EUR 14,9 miljard), hetgeen een toename betekent van circa 20% ten opzichte van ultimo 1998. Belangrijkste oorzaak van deze toename is de groei van de kredietportefeuille met 14%. Deze is sinds ultimo 1998 toegenomen van NLG 20,7 miljard (EUR 9,4 miljard) tot NLG 23,7 miljard (EUR 10,7 miljard). Zowel de portefeuille bedrijfskredietverlening als de hypotheekportefeuille hebben belangrijk bijgedragen aan deze groei. De gemiddelde marge op de uitstaande portefeuille bleef nagenoeg gelijk.

In de eerste zes maanden van 1999 zijn de totale baten gestegen van NLG 321,4 miljoen (EUR 145,8 miljoen) over het eerste halfjaar 1998 tot NLG 372,2 miljoen (EUR 168,9 miljoen), een stijging met 16%. Een belangrijk onderdeel van de totale baten wordt gevormd door het renteresultaat. Dit bedraagt over het eerste halfjaar 1999 NLG 180,3 miljoen (EUR 81,8 miljoen) en is daarmee 16% hoger dan in de eerste zes maanden van 1998.

De provisiebaten zijn met 4% gestegen van NLG 20,5 miljoen (EUR 9,3 miljoen) in de eerste helft van vorig jaar tot NLG 21,3 miljoen (EUR 9,6 miljoen) in de eerste helft van 1999. De baten van het effectenbedrijf zijn iets lager dan in de eerste helft van 1998. Dit is het gevolg van een qua omvang incidenteel grote bate in de overeenkomstige periode van 1998. De baten van de Corporate & Institutional Finance activiteiten ontwikkelden zich in de eerste helft van dit jaar voorspoedig.

De baten van het participatiebedrijf zijn belangrijk toegenomen ten opzichte van de eerste helft van 1998. Deze baten komen in de winst- en verliesrekening onder diverse rubrieken tot uitdrukking. Onder "Opbrengsten uit effecten en deelnemingen" worden de resultaten uit deelnemingen in participatiemaatschappijen en overige deelnemingen, alsmede dividenden uit participaties verantwoord. In het eerste halfjaar van 1999 bedroegen deze baten NLG 98,9 miljoen (EUR 44,9 miljoen), tegenover NLG 50,5 miljoen (EUR 22,9 miljoen) over het eerste halfjaar 1998, een toename met 96%. Deze stijging wordt in belangrijke mate verklaard door de bate van NLG 33 miljoen (EUR 15 miljoen) uit hoofde van de verkoop van een klein deel van het belang in F. van Lanschot.

Onder het "Resultaat uit financiële transacties" zijn onder meer verkoopwinsten en eventuele afwaarderingen op participaties verantwoord. In de eerste zes maanden van 1999 bedroeg het resultaat uit financiële transacties NLG 63,3 miljoen (EUR 28,7 miljoen), tegenover NLG 86,5 miljoen (EUR 39,3 miljoen) in de overeenkomstige periode van 1998 (- 27%).

De overige baten omvatten zowel vergoedingen van derden voor advies- en andere werkzaamheden als inkomsten uit onroerend goed. De overige baten zijn toegenomen van NLG 7,9 miljoen (EUR 3,6 miljoen) in de eerste helft van 1998 tot NLG 8,4 miljoen (EUR 3,8 miljoen) in de eerste helft van dit jaar.

De bedrijfslasten zijn toegenomen van NLG 68,4 miljoen (EUR 31,0 miljoen) tot NLG 83,4 miljoen (EUR 37,9 miljoen), een stijging met 22%. De belangrijkste oorzaken van deze toename zijn de groei van het aantal medewerkers in verband met de groei van de activiteiten en de stijging van de salarissen. Ook zijn kosten verantwoord in verband met de overname van de bank door ABP/PGGM.

Als gevolg van belangrijke baten onder de deelnemingsvrijstelling en een aanzienlijke dotatie waardeverandering van vorderingen blijft de post belastingen bescheiden van omvang.

De BIS-ratio per ultimo juni 1999 bedraagt 13,8% (ultimo 1998: 13,7%). De verhouding tussen het kernkapitaal en het totaal van de gewogen solvabiliteitsplichtige posten (Tier 1) bedraagt medio 1999 9,0%. Ultimo 1998 bedroeg dit percentage 9,7%. In verband met de overname van de bank door de pensioenfondsen hebben de rating-agencies de AA rating van de bank opnieuw getoetst. Inmiddels hebben Moody's en Fitch/IBCA de AA rating herbevestigd.

Kerncijfers 1994-1999

Geconsolideerde balans

Geconsolideerde winst- en verliesrekening

ruler ruler ruler Homepage Terug Top ruler ruler ruler

NIB logo

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...