Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DTe verschaft APX meer zekerheid

Datum nieuwsfeit: 26-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dienst uitvoering en toezicht Electriciteitswet

Dienst uitvoering en toezicht Elektriciteitswet

Persbericht

Den Haag, 26 augustus 1999

DTe verschaft APX meer zekerheid

De directeur van de toezichthouder voor de elektriciteitssector (DTe) heeft in zijn eerste besluit positief besloten op de aanvraag van de Amsterdam Power Exchange (APX). In de aanvraag verzocht APX om bij de landelijke netbeheerder TenneT tot 31 december 1999 250 Megawatt importcapaciteit ter beschikking te houden op grensoverschrijdende verbindingen, met inachtneming van de nu gebruikelijke regels. Verder verzocht APX om de toegewezen transportcapaciteit voorrang te geven en niet meer bij onvoorziene omstandigheden te korten.

APX is een elektriciteitsbeurs, gericht op het samenbrengen van vraag en aanbod op de day-ahead market. Zowel binnen- als buitenlandse partijen verhandelen elektriciteit op de beurs. APX fungeert jegens TenneT als de importerende partij. Voor de spotmarkt wordt dagelijks om 10.00 uur door TenneT een transportcapaciteit op de grensoverschrijdende verbindingen toegewezen voor fysieke levering op de volgende dag. Van de capaciteit voor de spotmarkt gaat 50% naar APX. Indien er capaciteitsreducties nodig zijn vanwege onvoorziene omstandigheden, werden deze als eerste in mindering gebracht op de APX-contracten. Deze annuleringssystematiek was de afgelopen maanden nadelig voor APX.

De directeur DTe heeft besloten tot 2000 aan te sluiten bij het huidige systeem van toewijzing door TenneT. Met het verzoek van APX de toegewezen capaciteit niet-annuleerbaar te maken heeft de directeur ingestemd, omdat honorering van de aanvraag bijdraagt aan de goede marktwerking op de elektriciteitsmarkt. Met ingang van 27 augustus 1999 tot en met 31 december 1999 krijgt de voor APX bedoelde capaciteit voorrang. Eventuele capaciteitsreducties na toewijzing zullen niet langer als eerste gekort worden op de transportcontracten van de APX-spotmarkt. Hierdoor heeft APX een grotere leveringszekerheid.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie