Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Succesvol samenwerken door bedrijven

Datum nieuwsfeit: 27-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

99/74 20 augustus 1999

Succesvol samenwerken: een kwestie van vertrouwen

Sleeping with the enemy

Uitlekken van informatie, machtsmisbruik en misbruik van informatie. Een bedrijf dat wil samenwerken met een partner loopt heel wat risico's. Samenwerken kan voordelen hebben, maar hoe weet je zeker dat een partner bekwaam en betrouwbaar is? Hoe voorkom je dat belangrijke informatie uitlekt of dat informatie of macht wordt misbruikt?

Rosalinde Klein Woolthuis deed onderzoek naar deze spannende balans. Op vrijdag 27 augustus hoopt zij te promoveren aan de faculteit Technologie & Management op haar proefschrift, getiteld 'Sleeping with the enemy'.

Om tot succesvolle productontwikkeling te komen moet een partij zijn kennis en kunde delen met zijn partner, wat hem kwetsbaar maakt. Tegelijkertijd weet hij nooit of deze partner op een loyale en zorgvuldige manier met deze kwetsbaarheid zal omgaan. Om zich te beschermen heeft een bedrijf verschillende middelen ter beschikking. In het proefschrift is bekeken wat de rol is van vertrouwen, wederzijdse afhankelijkheid en contracten in de ontwikkeling en het succes van samenwerkingsverbanden. Hiervoor zijn 8 samenwerkingsverbanden geanalyseerd en is een enquête gehouden onder bijna 400 samenwerkende bedrijven.

Contracten

Uit het onderzoek blijkt dat contracten kunnen worden gezien als een afspiegeling van de relatie. Wanneer partijen elkaar vertrouwen zijn de contracten vooral gericht op wat de partijen met de samenwerking willen bereiken; wanneer er minder vertrouwen is zijn contracten meer gericht op het indekken van risico's, zoals de eigendom van kennis. Andersom kan actief gebruik van contracten leiden tot bijvoorbeeld conflicten, defensief gedrag en een opportunistische sfeer.

Wederzijdse afhankelijkheid

Een belangrijke voorwaarde voor goed verloop van de relatie is wederzijdse afhankelijkheid. Wederzijdse afhankelijkheid betekent dat beide partijen zich zullen inzetten, omdat zij evenzeer zijn gebaat bij een goede afloop. Wanneer de afhankelijkheid onevenredig is heeft de meest afhankelijke partij een zwakkere onderhandelingspositie, wat bij de sterkere partij kan leiden tot opportunistisch gedrag. De kans op conflicten en een opportunistische atmosfeer is dan groot.

Vertrouwen

Wanneer partners elkaar vertrouwen heeft zowel de relatie als het uiteindelijke resultaat grotere kans van slagen. Klein Woolthuis geeft speciale aandacht aan de exacte betekenis en de rol van vertrouwen. Zij onderscheidt vier soorten vertrouwen die van invloed zijn op de samenwerkingsrelatie:

* initieel vertrouwen: doet een bedrijf liever alles alleen of werkt het liever samen?

* cognitieve vertrouwen: kennis van de bekwaamheden van de ander
* affectief vertrouwen: of het 'klikt' tussen twee partijen
* habituatie of gewenningsvertrouwen: partijen zijn zo aan elkaar gewend dat de samenwerking vanzelfsprekend is. Men is zich niet meer bewust van vertrouwen.

Het bewust omgaan met vertrouwen, afhankelijkheid en contracten is belangrijk om de relatie te beheersen en plezierig te houden. Deze drie elementen staan niet los van elkaar: een te sterke afhankelijkheid of actief gebruik van contracten kan het vertrouwen schaden; anderzijds kan vertrouwen juist weerstand tegen afhankelijkheid verminderen en het makkelijker maken om tot goed gespecificeerde contracten te komen. Goed relatiemanagement moet dus altijd een gebalanceerde mix van de genoemde mechanismen bevatten.


Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie