Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport: Beroepsmatige blootstelling aan ethyleenthioureum

Datum nieuwsfeit: 30-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gezondheidsraad

PERSBERICHT

_________________________________________________________________

Beroepsmatige blootstelling aan ethyleenthioureum

In een vandaag aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebracht rapport beoordeelt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad de mogelijke gezondheidskundige gevolgen van beroepsmatige blootstelling aan ethyleenthioureum in de lucht op de werkplek. De commissie presenteert een gezondheidskundige advieswaarde voor die blootstelling.

Ethyleenthioureum is een reukloos, wit tot lichtgroen kristallijn poeder. Het wordt onder meer gebuikt bij de productie van anti-oxidantia en kunstharsen.

Ethyleenthioureum is licht irriterend voor de huid. Uit korte termijn-onderzoek met proefdieren blijkt dat de schildklier het meest beïnvloede orgaan is. Ook kan de stof afwijkingen in de nieren en het perifere zenuwstelsel teweegbrengen. Resultaten van onderzoek met ratten laten zien dat ethyleenthioureum teratogeen is. Bij ratten en muizen kan de stof kanker veroorzaken; bij ratten zijn schildkliertumoren waargenomen en bij muizen levertumoren. De commissie meent echter dat, in dit geval, deze bevindingen geen betekenis hebben voor de beoordeling van de risico's voor de mens. Uit onderzoek bij mensen blijkt dat blootstelling aan ethyleenthioureum kan leiden tot afwijkingen in het functioneren van de schildklier.

De commissie geeft voor beroepsmatige blootstelling aan ethyleenthioureum een gezondheidskundige advieswaarde van 0,024 milligram per kubieke meter lucht, gemiddeld over een werkdag van acht uur, aan. Bij het aanhouden van die waarde zijn in algemeen geen effecten op de gezondheid te verwachten.

Nadere inhoudelijke informatie verstrekt mevrouw dr CA Bouwman, tel. (070) 340 67 79, of mevrouw dr ASAM van der Burght, tel (070) 340 70 17.

Datum: 30 augustus 1999

_________________________________________________________________

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie